Belföld

Az Ab újra nekimegy a negyedik módosításnak

alkotmanybirosag(210x140)(5).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(5).jpg (alkotmánybíróság)

Az Alkotmánybíróság soha ilyen gyorsan nem tárgyalt beadványt.

Napirendre vette az Alkotmánybíróság (Ab) az ombudsman indítványát, amely az alaptörvény negyedik módosítása egyes rendelkezéseinek vizsgálatára irányul – írja a szombati Népszabadság.

A napilap cikke kiemeli, hogy a testület gyakorlatában eddig soha nem fordult elő, hogy a kérelem beérkezését követő két héten belül a beadványról teljes ülésen tárgyaljanak. Szabó Máté április 22-én fordult az Ab-hez, és jövő keddre a testület napirendre vette az ügyet.

Az ombudsman álláspontja szerint az alkotmány újabb módosítása közjogilag érvénytelen, amit azzal támaszt alá, hogy a tervezethez előterjesztett módosító indítványok egy részéről nem folytatott a parlament plenáris vitát. Így nem biztosítottak érdemi lehetőséget arra, hogy a képviselők érdemben kifejthessék a véleményüket, amit Szabó Máté súlyosan aggályosnak tart.

Az ombudsman ugyancsak kifogásolja, hogy az alaptörvénybe olyan rendelkezések sora került be, amelyeket korábban az Ab már alaptörvény-ellenesnek talált. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása is: a testület ugyanis kimondta, hogy a politikai reklámok kitiltása a kereskedelmi médiumokból a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye ellen hat. Ezzel szemben a jogalkotó hasonló szabályt emelt be az alaptörvénybe – idézi fel a Népszabadság.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik