Belföld

Száz kilométeres szelet mértek, pénteken folytatás várható

Óránként több mint 100 kilométeres erősségű széllökést, másutt csaknem 50 milliméteres csapadékmennyiséget és jégesőt okozó zivatarcellát is rögzítettek az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a csütörtöki heves zivatarok során.

A meteorológiai szolgálat péntek kora reggel az MTI-vel közölte: veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok miatt másodfokú, míg az összes többi megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezzel együtt az ország összes megyéjében a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: reggel főként a Dunántúl északkeleti részén, Pest megy északi részén, az észak-magyarországi régióban, illetve északkeleten alakulnak ki zivatarok, de átmenetileg a délelőtti órákban meg is szűnhet az országban a zivatartevékenység. Egy-egy intenzívebb zivatar is lehet, amelyet 70 kilométeresnél erősebb szél kísérhet és rövid idő alatt 20-30 milliméternél több csapadék is hullhat.

Közölték: a valószínűbb forgatókönyv szerint a déli óráktól előbb a Dunántúl középső területein, majd kelet felé fejlődve az ország középső részén, illetve délután, este leginkább Észak-Magyarországon és az Alföld északi felén várható zivatar. Elsősorban az északkeleti országrészben magasabb a kockázata a hevesebb zivataroknak, amelyeket 80-90 kilométeresnél is erősebb széllökések és nagy méretű jégdarabok és felhőszakadás is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztályának tájékoztatása szerint a csütörtök esti intenzív, heves zivatarok során a szolgálat több állomásán is 70 kilométer feletti széllökéseket mértek. Például Tasson óránként 109, Felcsúton 84 kilométeres erősségű széllökést is mértek, de az egyik budapesti állomáson is érzékeltek viharos, 72 kilométeres erősségű széllökést. Speciális radarinformációk alapján jégesőt okozó zivatarcellákat is rögzítettek.

Az intenzív, illetve heves zivatarok mellett felhőszakadás is előfordult. Ennek során rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullott például a Pest megyei Tésán, ahol 47,3 milliméter, míg a Veszprém megyei Tésen 27,8 milliméter csapadékot mértek késő estig – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik