Belföld

Nem bűncselekmény a Hír TV kritizálása

bíróság (ítélet)
bíróság (ítélet)

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt a TASZ, amikor azt írta, hogy a Hír TV elferdítette a tényeket.

A bíróság megszüntette azt a büntetőeljárást, amely a Hír TV feljelentése alapján indult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) három munkatársa és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje ellen.

A bíróság szerint a feljelentettek nem követtek el bűncselekményt, amikor a Hír TV Gyöngyöspatáról szóló, az iskolai szegregációt tagadó műsorát bírálták.

A történetről korábban mi is írtunk.

Röviden: A Társaság a Szabadságjogokért szerint a Hír TV félrevezette nézőit egy gyöngyöspatai romákról készített riport kapcsán. Azt mondták, hogy a Hír TV elferdítette a tényeket, szelektált az információk és riportalanyok közt, manipulált, és megkérdőjelezte többek közt a TASZ hitelességét is. A Hír TV szerint azonban a TASZ sértette meg a televízió jó hírnevét.

A bíróság most röviden ezt mondta ki:

“A bíróság a teljes szöveg és az inkriminált szövegrészek vizsgálata során megállapította, hogy a feljelentő által megjelölt (…) szövegrészletek nem tartalmaznak olyan tényállítást, amely – objektív mércével mérve – büntetőjogi szempontból alkalmas lenne a feljelentő becsületének csorbítására.” A bíróság kimondta továbbá: “A feljelentettek kijelentései az ő értékítéletüket, véleményüket tartalmazzák, amelyek – még ha sértőek is – alkotmányos védelem alatt állnak.” “(…) a bíróság álláspontja szerint, a videofilm és a cikk kifogásolt mondataiban valóban fellelhető kritikai megnyilvánulásokat a feljelentőnek el kell viselnie, illetve azokkal szemben a büntetőjog számára nem nyújt védelmet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik