Belföld

Megújul a pécsi lakatfal

pécsi lakatfal (lakatfal, lakat, pécs, )
pécsi lakatfal (lakatfal, lakat, pécs, )

Most még csak a terveket lehet megnézni, de egy hónap múlva avatás.

Negyven pályamunka érkezett Pécs egyik nevezetessége, a lakatfal fejlesztéséhez, a győztes ötlet nyomán készülő építményt a júniusi országos színházi találkozó keretében adják át.

Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere a tervekből berendezett kiállítás helyszínén, a Cella Septichora Látogató Központban tartott pénteki sajtótájékoztatón felidézte, hogy az önkormányzat márciusban hirdetett pályázatot egyetemi hallgatóknak a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály műszaki karának honlapján, arra biztatva őket, vegyenek részt Pécs jelképének megőrzésében.
Az acélból készülő lakatfal leendő helyszínére, elhelyezésének módjára, külsejére vonatkozó ötlettervek leadási határideje április 8. volt, a győztes elképzelés kivitelezését egy vasipari cég a saját költségén végzi el.

A pécsi lakatolás eredetére az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született. Az egyik szerint először egy kollégista fiatalember tett lakatot a Janus Pannonius utcában található rácsra, mások úgy vélik, e szokás kialakulását a szerelem motiválta: a függőzárak elhelyezésével a titkos vagy nem titkos randevúra készülők jeleztek egymásnak.

Az biztos, hogy mára szerelmespárok, turisták tízezrei fejezték ki ezzel a városhoz vagy egymáshoz való kötődésüket. A különböző színű és alakú, esetenként monogramokkal, kisebb ábrákkal ellátott függőzárak tömege a megyeszékhely egyik látványossága lett, és bekerült több Pécsről szóló idegenforgalmi kiadványba.

A lakatfal fejlesztésére azért van szükség, mert a lakatok száma évente mintegy ötezerrel nő, és már az az új rács is megtelt függőzárakkal, amelyet a régihez építettek 2010-ben a pécsi görög kisebbség és egy vállalkozás adományából.

Nagy Csaba kitért arra, a mostani pályázatra érkezett munkák értékelése még tart, az első három helyezett mellett azt az alkotót is szeretnék díjazni, akinek az ötlete leginkább elnyeri a közönség tetszését. Ehhez a Cella Septichorában és az interneten is várnak szavazatokat.

Beck Zoltán, a 30Y frontembere, a zsűri tagja a pályázattal kapcsolatban az mondta, izgalmas látni, milyen gondolatokat ébreszt a fiatalokban a város egyik térrészlete, egy tereptárgy és két ember legszorosabb kapcsolata, a szerelem.
A pályázók három részre oszthatók: az egyik csoport a lakatfalat falszerűen, a másik faként, organikus dologként, a harmadik a tér elkülönülő különleges részeként, szigetként jelenítette meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik