Belföld

Megdolgoztatta a vihar a tűzoltókat

Tuzoltok(960x640)(1).jpg (tűzoltók)
Tuzoltok(960x640)(1).jpg (tűzoltók)

Tomboló szél, kidőlt fák, özönvíz miatt akadt sok dolguk.

A heves zivatarok miatt ötvennél több kidőlt fához és épületkárokhoz riasztották a tűzoltókat. Több helyen a felhőszakadás okozott gondot, volt, ahol homokzsákokkal kellett megvédeni a házakat a víztől – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek reggel.

Hajdu Márton elmondta, hogy a csütörtökön elsőként kora este kiadott narancssárga, másodfokú riasztások után a tűzoltóknak egyre több helyen kellett beavatkozniuk. Az érintett megyékben több mint 80 riasztásuk volt. Legtöbbször Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyében hívták őket.

Ötvennél több alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, de hét épületkárnál is be kellett avatkozniuk, máshol szivattyúzniuk kellett. Esztergomban egy utcában több házat homokzsákokkal kellett megvédeni a víztől.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Tasson például óránként 109, Felcsúton 84 kilométeres erősségű széllökést is mértek, de az egyik budapesti állomáson is érzékeltek viharos, 72 kilométeres erősségű széllökést. Speciális radarinformációk alapján jégesőt okozó zivatarcellákat is rögzítettek.

Az intenzív, illetve heves zivatarok mellett felhőszakadás is előfordult. A Pest megyei Tésán 47,3 milliméter, míg a Veszprém megyei Tésen 27,8 milliméter csapadékot mértek késő estig.

Törökbálinton valószínűleg villámcsapás miatt gyulladt ki egy háromszintes családi ház. Este derékig érő víz gyűlt össze a törökbálinti Bajcsy-Zsilinszky utcában, az M7-es autópálya közúti alagútjában. Az utat éjjel két óra körül a rendőrök lezárták. Később kiderült, a bajt egy hordaléktól eldugult csatorna okozta, melyet az érdi tűzoltók kitisztították.

Péntekre az ország egész területére figyelmeztetéseket adtak ki a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt. A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik