Belföld

Riasztás: kánikula után ítéletidő

zivatar-eso(960x640)(1).jpg (zivatar, eső, )
zivatar-eso(960x640)(1).jpg (zivatar, eső, )

A fővárosban és több mint hatvan kistérségben már másodfokú riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megye teljes területére, Bács-Kiskun, Nógrád, Pest, Somogy és Veszprém megye egyes kistérségeire, valamint Budapest területére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztást a következő órákban várható heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken a zivatarokat óránkénti 90 kilométernél is erősebb széllökések kísérhetik, és ó 2 centiméter körüli jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az eddig kiadott veszélyjelzések mellett mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt egyre több térségre adja ki az újabb riasztásokat. A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzésben – Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével – az összes megyében első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben, így egyre többfelé lehet számítani heves zivatarra, illetve felhőszakadásra.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: eleinte a Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este, illetve éjjel már másutt is kialakulhat zivatar.

E szerint Baranya megye teljes területén, valamint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye több térségében már a következő órákban olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket viharos erősségű szél, illetve jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint csütörtök délután a heves zivatarok miatt másodfokú riasztás van érvényben az abai, a balatonalmádi, a balatonföldvári, a balatonfüredi, a bonyhádi, a dombóvári, az enyingi, a kaposvári, a kisbéri, a komáromi, a komlói, a mohácsi, a móri, az oroszlányi, a pécsi, a pécsváradi, a sárbogárdi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a siófoki, a szentlőrinci, a székesfehérvári, a szigetvári, a tabi, a tamási, a tatai, a várpalotai, a veszprémi és a zirci kistérség területén. Ezek közül több helyen a felhőszakadás miatt elsőfokú riasztás is érvényben van.

Mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt egyre több térségre – köztük a főváros területére is – újabb riasztásokat ad ki a meteorológiai szolgálat.

A csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzésben – Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével – az összes megyében első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben, így egyre több felé lehet számítani heves zivatarra, illetve felhőszakadásra. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: eleinte a Dunántúl középső és keleti részén, majd késő este, illetve éjjel már másutt is kialakul zivatar.

Pénteken napközben és este nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Néhol – főként a Dunántúl keleti felén és a Duna-Tisza-közén – heves zivatar is valószínű, amelyet óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham, valamint nagyobb méretű jég kísérhet. Ezen felül helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű, 20-40 milliméternyi, kis valószínűséggel ennél több is csapadék hullhat – írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is arra figyelmeztetett csütörtök délután, hogy egyes helyeken veszélyes időjárási jelenségekre, heves zivatarokra és felhőszakadásra kell számítani. Azt kérték, hogy mindenki kövesse figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat és a hatóságok jelzéseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik