Belföld

Frakciót akar az LMP

lmp (ingyenes, )
lmp (ingyenes, )

Az LMP újra szeretné alakítani parlamenti frakcióját, szándékát csütörtökön be is jelentette Kövér László házelnöknek – mondta Schiffer András.

A független politikus a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióalakítási ügyében hozott alkotmánybírósági döntésre hivatkozott. Az Alkotmánybíróság (AB) a DK kérését elutasította, de indoklásában azt írta, hogy az olyan pártlistához tartozó képviselőket, amelyeknek pártja öt százalék feletti eredményt ért el a választásokon, mindenképpen megilleti a frakcióalakítás joga. Az ilyen támogatottsággal rendelkező pártokhoz tartozó képviselők nem foszthatóak meg attól a joguktól, hogy pártjuk frakcióját létrehozzák és fenntartsák – idézett az AB határozatából Schiffer András.

Úgy folytatta, a képviselőcsoport megalakításának és fenntartásának jogát akkor sem lehet elvenni, ha az Országgyűlés házszabálya magasabb képviselői létszámot határozna meg, mint amennyivel a szervezet rendelkezik. Schiffer András azt mondta, fel vannak készülve arra, hogy Kövér László elutasítja a kérésüket. Ebben az esetben alkotmányjogi panasszal élnek az AB felé – jelentette ki.

Schiffer András a tájékoztatón a mandátumáról való lemondásra szólította fel a Fideszből csütörtökön kilépett Balogh Józsefet. Akire a családon belüli erőszak ilyen súlyos gyanúja vetül, annak nem a Fideszből kell kilépnie, hanem az Országgyűlést kell elhagynia – érvelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik