Belföld

Bajnai Ádert kéri, akadályozza meg a titkosítást

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

Az Együtt 2014 vezetője szerint a köztársasági elnöknek nem szabad aláírnia a közérdekű adatokról szóló minapi törvénymódosítást.

Bajnai Gordon azt írja Áder Jánosnak címzett levelében, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényjavaslatot azután nyújtották be, hogy nyilvánosságra került: civilszervezetek a trafikpályázat teljes dokumentációját közérdekű adatként kikérték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, valamint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

A törvényt az Országgyűlés a benyújtástól számított kevesebb mint két nap alatt fogadta el. A hihetetlen törvényalkotási tempó indokául semmilyen érv nem hangzott el, így óhatatlanul is felmerül a gyanú, hogy a nagy sietségnek és főleg a folyamatban levő ügyekben való alkalmazás előírásának is egy oka van csupán: a trafikpályázattal összefüggő dokumentáció nyilvánosságra kerülésének megakadályozása.

A válságkezelő miniszterelnök azt kérte az államfőtől, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a – Bajnai szerint csak sunnyogásinak titulált –  “törvény alaptörvény-szerűségének” előzetes vizsgálatát.

Szakmai és civilszervezetek is háborognak a rohamtempóban elfogadott törvény miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik