Belföld

Ez jön – felhőszakadás, szélroham és jégeső

vihar (viharos, )
vihar (viharos, )

Csütörtökre már másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak a várható heves zivatarok miatt

Eleinte északon, északkeleten a helyenként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből egy-egy zápor, zivatar kialakul, de éjszaka csapadék már ott sem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 17 fok között alakul.

Csütörtökre a várható heves zivatarok miatt több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A heves zivatar miatt Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, és Zala megyére másodfokú, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A veszélyjelzésben Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyékre, valamint Budapest területére a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés szerepel. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Csütörtök délutántól, estétől a Dunántúlon több helyen intenzív zivatar várható. Délután még inkább csak a nyugati, délnyugati országrészben (az Alpokalján) alakulnak ki zivatarok, melyeket viharos szélroham, felhőszakadás és jégeső kísérhet. Este már a Dunántúl nagyobb részén is lehetnek zivatarok, amelyek helyenként 90 kilométer per órás erősséget meghaladó széllökésekkel járhatnak, továbbá nagy méretű jég is hullhat.

.A napi középhőmérséklet főként délen, városi környezetben 25 Celsius-fok közelében alakul. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható. Szerdától egyébként elindult az UV-riasztási szezon. Az UV-B sugárzás maximumértéke máris elérheti az erős szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik