Belföld

Így került börtönbe a hétgyermekes anya

gyerek(210x140)(1).jpg (gyerek, )
gyerek(210x140)(1).jpg (gyerek, )

Nem kaptak rendes ételt és egymást nevelték a gyermekek.

Mint megírtuk, letöltendő börtönbüntetést szabtak ki egy anyára, mert hanyagul bánt hét kiskorú gyermekével. A hét gyermek közül 13 éves volt a legidősebb és csupán pár hónapos a legkisebb. Négyen voltak iskolakötelesek, a többi három gyermek között volt óvodás és csecsemő is. Fehér Imre, a komlói Gyermekjóléti Szolgálat szakmai vezetője lapunknak elmondta, már legalább négy éve volt kapcsolata a szolgálatnak a családdal. Ez idő alatt, többször felhívták az anya figyelmét a hiányosságokra, amelyeket az óvoda és az iskola is jelentett. Illetve megtörtént a gyermekek védelembe vétele is.

Védelem

Akkor kerül sor egy gyermek védelembe vételére, ha jelzés érkezik iskolától, szomszédtól, akárkitől, hogy nem jól bánnak vele. Verik, nem kap enni vagy éppen a kukából etetik, illetve nem megfelelőek a lakhatási körülmények, azaz koszos, mosdatlan, esetleg bőrbetegsége van vagy épp tetves.

A jelzést követően egy családgondozó/szociális munkás “felméri a terepet”, ha úgy ítéli, valóban okkal történt a jelzés, akkor jelez a jegyzőnek, aki védelembe veszi. Ez konkrétan azt jelenti, hogy feltételeket szabnak a családnak, amiket, ha nem tartanak be, egyéb gyermekvédelmi intézkedés követ, vagyis ki is emelhetik a gyereket a családból.
Ilyen feltétel lehet például a folyamatos kapcsolattartás a szociális munkással, hetente való megjelenés a családsegítőben, alkoholista szülő esetén elvonókúra. Kötelezik a szülőt arra, hogy gyermeke vegye igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, a napközbeni és bentlakásos ellátásokat (napközi, kollégium). További részletekért ide kattintson.


Felelősség

„A gyerekek indokolatlanul nem jártak iskolába és óvodába. Hol betegségre hivatkozva tartotta őket odahaza az anya, hol bejelentés nélkül nem engedte a gyerekeket iskolába. Több száz igazolatlan óra halmozódott így fel a négy gyermeknek” – mondta a szakmai vezető.

A gyermekeket érzelmileg és fizikailag is elhanyagolta az anya, ami már önmagában kimeríti a gondatlanságot, így intézkedésekre volt szükség. Elmondható, hogy a nagyobb gyermekeknek azért nem lehetett gyermekkoruk, mert felnőttként bántak velük, hiszen nekik kellett a kisebb testvérekről gondoskodni.

A fentiek alapján a hétgyermekes anya többszörösen megszegte ezeket a szabályokat, így az illetékes gyámhivatal két éve feljelentést tett ellene az ügyészségen. Ez idő alatt a gyermekek gyermekvédelmi szakellátásba jutottak, ami azt jelenti, hogy nevelőszülőkhöz kerültek. Felmerül a kérdés, hogy hol lehet a gyermekek apja. Kiderült, őt azért nem lehet kérdőre vonni, mert az elmúlt évek alatt olyan volt, mint a mese: hol volt, hol nem volt…

Védőnők

Csordás Ágnes Katalin a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke lapunknak azt mondta, a fentihez hasonló esetek szerencsére csak ritkán fordulnak elő. Általában rövid idő alatt kiderül, ha a szülők nem megfelelően foglalkoznak a gyermekeikkel. „A védőnők már terhesgondozáskor feltérképezik a lakást, így már akkor tudják, kinél kell jobban figyelni. A gyermek születése után a háziorvossal együttműködve szolgáltatási protokoll szerint látogatjuk a családot. Vagyis hathetes korig hetente, utána egyéves korig havonta, majd a későbbiekben egyeztetés után évente kétszer szemlézzük a viszonyokat.”

Csordás Katalin szerint az általános problémát a szegényebb családoknál az étel jelenti. Amikor látják, hogy a gyermek nem megfelelő ellátást kap, igyekeznek tanácsokkal ellátni a szülőket, illetve az önkormányzatok figyelmét is felhívják a család helyzetére. Ha a családban elhanyagolják a kicsiket, jelzik a gyermekjóléti szolgálatnak vagy a gyámhivatalnak, akik megteszik a fent említett szükséges lépéseket.

Utoljára tavaly Ukrajnában kapott letöltendő börtönbüntetést egy anya hasonló eset miatt. Akkor a nő rongyokba öltöztette és nem fürdette gyermekét, aki ezért több betegséget is szerzett, ráadásul a védőoltásokat sem kapta meg.

Az még kérdéses, hogy az Agárdon gyermeküket halálra éheztető szülők milyen büntetésre számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik