Belföld

Győr keleti elkerülője miatt módosítanák a területrendezési törvényt

Győr keleti elkerülő útja miatti törvénymódosítást javasolt Szakács Imre.

10.47 – Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadta az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosítását, amely a győri úgynevezett “nagy elkerülő út” megépülését segíti elő.

A 211 igen, 23 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadott törvénymódosítás értelmében felhatalmazást kap a kormány, hogy rendeletben állapítsa meg többek között a gyorsforgalmi utak és főutak területi elhelyezésére vonatkozó területrendezési hatósági eljárás részletes szabályait.

A javaslat indoklása szerint erre azért van szükség, mert Győr átmenő forgalmának csökkentése, belső úthálózatának tehermentesítése, a város keleti részén létesült logisztikai park, valamint a 2014-2020 európai uniós programozási időszak fejlesztései érdekében szükséges a város északkeleti részén tervezett “nagy elkerülő út” megvalósítása, amely ugyanakkor a hatályos törvényben nem szerepel. A most elfogadott módosítás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az elkerülő út tervét a területrendezési hatósági eljárás során beillesszék az Országos Területrendezési Tervbe, valamint a kiemelt térségi és megyei területrendezési tervekbe.

Korábban:

Győr átmenő forgalmának csökkentése, az átmenő forgalom tehermentesítése miatt a város keleti elkerülőjének megépítése érdekében javasolja módosítani a területrendezési jogszabályt a fideszes Szakács Imre, aki előterjesztését hétfőn ismertette az Országgyűlés előtt.

A javaslat általános vitájában Tállai András belügyi államtitkár a kabinet nevében támogatta a képviselő kezdeményezését. Az LMP nevében felszólaló független Lengyel Szilvia ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányoldal vasárnap benyújtott előterjesztésével nem hagyott elegendő időt egy ilyen nagy volumenű beruházás társadalmi vitájának.

Más ellenzéki képviselő nem szólalt fel a javaslat vitájában.

Az elnöklő Balczó Zoltán lezárta a javaslat általános vitáját, amelyhez nem érkezett módosító javaslat, így az Országgyűlés kedden akár el is fogadhatja azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik