Belföld

Elővigyázatosságból állították le az új szegedi villamosokat

Pesa villamos Szegeden (Pesa villamos Szegeden)
Pesa villamos Szegeden (Pesa villamos Szegeden)

Elővigyázatosságból kivonták a forgalomból a kilenc új Pesa villamost hétfőn Szegeden. Az 1-es és a 2-es vonalon a régi Tatrák járnak.

A Délmagyarország című lap információi szerint hétfő délelőtt már csak 3 Pesa járt, délutánra ezeket is leállították a Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei.

Tóth István Tibor ügyvezető tájékoztatása szerint a folyamatos meghibásodások – közöttük fékhibák – miatt, elővigyázatosságból hoztak ilyen súlyos döntést. Az ügyvezető elmondta, az üzembe helyezés óta Szegeden tartózkodó lengyel szervizcsapat nem boldogult a hibákkal, ezért a lengyelországi gyártótól várnak még szakembereket, akik várhatóan kedden érkeznek Szegedre. Amíg velük együtt más döntésre nem jutnak, addig a régi Tatrák szállítják az utasokat.

Az új villamosok tavaly márciusban álltak forgalomba, a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját, a lengyel gyártó 3 évig teljes körű garanciát vállalt. Júliusban az ajtó és fék hibák miatt volt fennakadás, a beruházó Szeged Pólus illetékese akkor azt mondta, a hibák beleférnek az új villamos beüzemelésénél előforduló hibák kategóriájába. Szeptemberben szintén több Pesa a szervizben állt fékhibák miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik