Belföld

Bosco Szent János és az Árpád-házi szentek ereklyéi Fehérváron

Május 18-án érkezik Don Bosco ereklyéje Veszprémbe és másnap továbbviszik Székesfehérvárra, Boldog Gizella ünnepén pedig az Árpád-házi szentek ereklyéit mutatják be - jelentette be Márfi Gyula veszprémi érsek kedden az érseki turisztikai központban, a Szaléziánumban tartott sajtótájékoztatón.

Bosco Szent János születésének 200. évfordulója alkalmából a rendalapító ereklyéje körbejárja a világ 132 olyan országát, ahol jelen vannak a szaléziak: az üvegkoporsóban fekvő, szentet ábrázoló szoborban a szent jobb kézcsontja található – ismertette az érsek.

Az ereklye május 17-én Muraszombatról érkezik Magyarországra, útvonala: Szombathely, Győr, Veszprém,Székesfehérvár, Pécs, Péliföldszentkereszt, Nyergesújfalu, Budapest (Szent István-bazilika és Óbuda), Balassagyarmat, Szolnok, Eger, Kazincbarcika, Nagymaros, Mogyoród, Kazincbarcika.

Veszprémben május 18-án a Szentháromság téren fogadják az ereklyét 15 és 18 óra között, majd a főegyházmegye katolikus iskolásainak műsora után átadják a Szent Imre-díjakat. Este 6 órakor szentmisét mutatnak be a Szent Mihály-bazilikában, P. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök mond szentbeszédet, majd ugyanott virrasztást tartanak 22 óráig. Május 19-én, pünkösdvasárnap reggel a bazilikában diákmise lesz, 10 órakor pedig ünnepi érseki szentmise, majd az ereklye búcsúztatása következik.

Don Bosco, vagyis Bosco Szent János, eredeti teljes nevén Giovanni Melchiorre Bosco Ochienna olasz katolikus pap volt, a Szalézi Társaság férfi szerzetesrend megalapítója; 1888-ban hunyt el Torinóban.

Május 11-én, Boldog Gizella ünnepén főegyházmegyei zarándoklatot tartanak; 10 órakor ünnepi szentmise kezdődik a veszprémi kötődésű szentek és boldogok ereklyéinek (az Árpád-háziak közül például Szent István és felesége, Boldog Gizella, valamint Szent Imre, Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Kinga) jelenlétében, szentbeszédet Majnek Antal munkácsi megyéspüspök mond – tájékoztatott Márfi Gyula.

A bazilikában délután 3 óráig folyamatos lesz az imádság, a Szaléziánumban 12 órától vetítés kezdődik Gizelláról és az Árpád-házi szentekről; lesznek gyerekprogramok, kézműveskedés, hangszerbemutató, valamint kiállítás nyílik az Árpád-házi szentekről.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben címmel nyílik kiállítás.

Az érsek megjegyezte: a közhiedelemmel ellentétben a szentek ereklyéinek reneszánszuk van, tömegek kíváncsiak rájuk.

Úgy véli, példátlan az a konstruktív együttműködés, amely az érsekség és a város között van, a Gizella napok rendezvénye ugyanis számos világi programot is tartalmaz és egy héten át tart Veszprémben.

Nagy Károly kanonok bejelentette: a tervek szerint Szent Istvánnak és Szent Imrének is lesz ereklyéje Boldog Gizelláé mellett a veszprémi bazilikában. A magyar szentek életrajzi adataival, egyházi zenékkel erre az alkalomra lemezt is kiadnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik