Belföld

Trafikpályázat: rendszerszintű a korrupció

Hogyan nyertek a haverok a trafikpályázaton? – kérdezi a Transparency International Magyarország (TI).

A trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte hétfőn a TI, az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület. A szervezetek az adatokat egyszerre kérték a nemzeti fejlesztési minisztertől és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től. A trafiktörvény azt bizonyítja, hogy a korrupció rendszerszintű, mert javarészt kormányközeli érdekcsoportok kapták meg a biztos bevételt jelentő lehetőségeket.

A koncepciót és magát a törvényjavaslatot az akkori frakcióvezető barátja készítette, akinek üzleti érdeke fűződik az új szabályozáshoz. A pályázatok és mellékletei, valamint a bírálat menete és dokumentumai nem nyilvánosak, így nem lehet megállapítani, hogy az elbírálás korrekt volt-e. A trafiktörténet az ún. state capture tipikus példája, amikor a közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérlik, centralizált, jól kidolgozott rendszerben. A konstrukció lényege, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket.

A Transparency International felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország a múlt héten mutatta be Londonban a Nyílt Kormányzati Együttműködés keretében tett antikorrupciós vállalásait. A nemzetközi közösség előtt bemutatott kormányzati akcióterv intézkedései azonban messze nem alkalmasak az ilyen típusú visszaélések megfékezésére.

Lázár: nincs bizonyíték

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit – jelentette ki Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a pályázati eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva úgy fogalmazott: nem tudja garantálni, hogy „minden trafik szocialistákhoz kerüljön”, és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között vannak, akik „korábban a Fideszre szavaztak”. Jelezte ugyanakkor: állnak a vizsgálatok elé. Arra a kérdésre, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatnák-e, úgy válaszolt, mivel a Párbeszéd Magyarországért feljelentés tett az ügyben, szerinte meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét.

Együtt 2014PM: Ez hivatali visszaélés

A választási szövetség ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mert a dohánykoncessziók odaítélése kimeríti a hivatallal való visszaélés fogalmát. Karácsony Gergely azt mondta, több portál is megírta: a Fidesz választókerületi elnökei és a fideszes önkormányzati testületek is foglalkoztak az üggyel és „valójában ők döntöttek arról, hogy ki kaphat koncessziót”. A független képviselő hangsúlyozta: a portálok fideszes forrásokra hivatkoznak.

A PM politikusa szerint a pályázatot politikai alapon befolyásolták, azért, hogy a Fidesz országos kampányhálózatát erősítsék. Felszólította a kormányzatot és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy vonják vissza a pályázatot és írjanak ki újat. Korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy helyi fideszesek döntöttek volna a trafikpályázatok ügyében.

Az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul

Az MSZP levélben fordult a legfőbb ügyészhez a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében – jelentette be Mesterházy Attila. A szocialisták pártelnök-frakcióvezetője szerint nemcsak hivatali visszaélés, hanem befolyással való üzérkedés is történt, ezért Polt Péter akár hivatalból is vizsgálatot indíthat az ügyben, de ha ezt nem tette meg, akkor arra kérik, hogy a levelet tekintse ismeretlen tettes ellen tett feljelentésnek.

Az MSZP emellett választ vár a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától arra, kik voltak a bírálóbizottság tagjai, kik delegálták őket és milyen szakmai ismeretekkel rendelkeztek. Gyulai Zsolt kapott-e „politikai iránymutatást” a pályázatok elbírálásához, és ha igen, akkor ez kiktől és milyen formában érkezett. Az MSZP arra is kíváncsi, hogy nyilvánosságra kívánják-e hozni a pályázatok bírálati lapjait – ismertette az utolsót a pártelnök.

LMP: visszatért a Kádár-korszak

Az LMP szerint a kiskereskedelmi dohánykoncessziók elosztása megmutatja, hogy a “Kádár-korszak immár véglegesen elérkezett Magyarországra”. Az ellenzéki párt politikusa, Ertsey Katalin független képviselő hétfőn azt mondta, úgy látszik, elmúlt az a korszak, amikor “azt mondta Orbán Viktor, hogy ne mi kapjuk a legtöbbet”, immár a leggátlástalanabb módokon a “fideszes haverok kapják a legtöbbet”.

Schiffer András azzal folytatta, hogy elsőként kikérik az összes koncessziós pályázat anyagát és azok értékeléseit. Emellett levélben fordulnak a legfőbb ügyészhez, hogy a vádhatóság indítson keresetet a koncessziós szerződések megsemmisítéséért. Alapos a gyanú, hogy a döntéshozók jogosulatlan személyeknek adtak ki információkat a pályázatokról. Az LMP két törvényjavaslatot is benyújt, egyfelől büntetné a bennfentes információkkal való kereskedelmet, másfelől az eredményhirdetéssel egyszerre kötelezően nyilvánosságra hozatnák a közjavakról szóló kiírásokra beérkezett teljes pályázati dokumentációt és azok értékelését.

Petícióval mennek Némethnéhez

Petíciót visznek a károsultak a nemzeti fejlesztési miniszternek holnap délután. Szabóné Szabados Katalin, a trafikpályázat miatt egzisztenciájukat részben vagy egészében elvesztő, valamint a döntésben közvetve érintett embereket tömörítő érdekképviselet vezetője a Klubrádiónak elmondta: szeretnék, ha nyilvánosságra hoznák a győztes pályázatokat, ha megvizsgálnák, hogy a koncesszió beindítása jelent-e pluszbevételt az államnak, illetve azt szeretnék, ha új pályázatot írnának ki, kizárólag szakmai szempontok alapján. Szabóné Szabados Katalin hozzátette, szerinte a szakma háromnegyede a hátuk mögött áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik