Belföld

Szegeden is bemutatkozik a “citromerőmű”

citrom(210x140)(1).jpg (citrom)
citrom(210x140)(1).jpg (citrom)

Akár egy mobiltelefont is fel lehetett volna tölteni azzal a "citromerőművel", amely 1,1 watt teljesítménnyel világrekordot állított fel az egyik budapesti bevásárlóközpontban.

Az erőmű 1500 citromból, hat panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt, és 1,1 W teljesítménnyel működött, megdöntve a fennálló rekordot a gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában. Az eddigi – 1 wattos – világrekordot egy burgonyából összeállított akkumulátor tartotta.     Az 1,1 W elég például egy ledsor megvilágítására vagy egy mobiltelefon feltöltésére – közölte az MTI-vel az eseményt szervező oktatási és ismeretterjesztő tévécsatorna, a DaVinci Learning.

A citromerőmű valójában már márciusban felépült a Kis Zsenik Klubja elnevezésű roadshow első állomásán, a Magyar Természettudományi Múzeumban, és több rekord is megdőlt (méret, gyümölcsök száma, működőképesség, magyarországi csúcs), de a gyümölcserőmű teljesítménye nem volt nagyobb az eddig fennálló Guinness-rekordnál. Az új világrekordot a roadshow második állomásán sikerült felállítani.

A citrommal működtetett legnagyobb erőművet később több városban, így Győrben, Szegeden, Szekszárdon és Jászberényben is felépítik, így az érdeklődők egy tavasztól őszig tartó roadshow keretében ismerkedhetnek közérthető formában a teljesítmény és a fizika kérdéseivel. Az egyes helyszíneken kísérlet- és fizikashow, citromóra-készítés, titkosírás-tanulás és filmvetítés is szórakoztatja a résztvevőket.

A kísérletekben használt citromok a szegedi biogázerőműbe kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik