Belföld

Miért halt éhen az agárdi kisfiú?

Rossz a riasztási rendszer, az információk nem jutnak el az érintettekhez.

Százával vannak olyan védőnők, akiknek több mint háromszáz gyermekkel és várandós anyával kell foglalkozniuk egyszerre, holott a vonatkozó rendelet szerint legfeljebb 250 gondozottat láthatnának el – írja a Népszava, hozzátéve, hogy sokszor hiába szólnak, ha bántalmaznak egy gyermeket, a jelzés nem jut el a hatóságokhoz, a riasztási rendszer évek óta rosszul működik.

Szabó Máté ombudsman többször is figyelmeztetett az elmúlt években: súlyos családi tragédiákat okozhat, hogy nem működik megfelelően az úgynevezett gyermekvédelmi jelzőrendszer, de a kormány jobbára a szőnyeg alá söpörte a kritikákat. A gyermekvédelmi törvényben megrajzolt védőháló lényege az volna, hogy mindenkinek, akiben felmerül a veszélyeztetés gyanúja – legyen az bíró, tanár, rendőr, orvos vagy védőnő -, azonnal értesítenie kell a gyermekjóléti szolgálatot, ahol a probléma természetének megfelelően döntenek arról, milyen segítségre van szükség: védelembe kell-e vennie a gyámhivatalnak a gyermeket, esetleg büntetőfeljelentést kell-e tenni a gondozók ellen.

“A vészjelzések sok esetben elakadnak a rendszerben, így nem ritka, hogy elmaradnak a szükséges válaszlépések” – mondta el a Népszavának Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyerekjogi igazgatója az agárdi tragédia kapcsán, hozzátéve: 26 évvel a jogszabály elfogadása után sem biztosított az információáramlás a gyermekvédelemben.

Bár a védőnők elképesztően leterheltek, igen meglepő elvárásokat fogalmaz meg a tevékenységüket szabályozó rendelet. Feladatuk például az is, hogy megelőzzék a családban az “egészségi, mentális és környezeti veszélyeztetettséget”, illetve hogy segítséget nyújtsanak a “helyes életvitel”, valamint a “harmonikus, szerető családi környezet” kialakításához. Ez a feladat azonban nyilvánvalóan éveken át tartó folyamatos látogatásokat feltételezne, hogy érdemi, bizalmi kapcsolat alakulhasson ki a család tagjai és a védőnő között, ennek hiányában ugyanis nagyon nehéz valódi segítséget nyújtani. Nagy kérdés azonban, hogy 300 gondozott mellett hogyan tudnának maradéktalanul megfelelni ennek az elvárásnak.

A Népszava az agárdi tragédiával kapcsolatban úgy értesült, hogy a területi védőnő a velük előre egyeztetett találkozó ellenére hiába kopogtatott a családnál, majd ezt jelentette a felettes hatóságoknál – így vélhetően a megyei kormányhivatal is értesült róla.

Az FN24 cikkét a témában itt találja. Az illetékes tiszti főorvos korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a védőnő nem felelős a történtekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik