Belföld

Felemás szezonindító a Balatonon

A Balaton északi partján működő strandok többsége már felkészült a nyárias időjárásban érkező vendégekre, a déli parton viszont sok helyen még zárt kapukat találnak a látogatók.

A fizetős strandokon belépőket csak pünkösdtől, illetve június elejétől kérnek, és lesznek helyek, ahol emelkedni fognak az árak.

Erről Győrffy Árpád, a balatoni strandokat bemutató és minősítő Balatontipp.hu szerkesztője számolt be az MTI-nek.

A déli part fáziskésésére jellemző, hogy Siófokon csak május 17-re tervezik a nyitást a Nagystrandon, a sóstói strand vagy a balatonlellei Napfénystrand pedig ennél is később nyit egy héttel – mondta. A déli parti települések mindegyikén található szabadstrand, de az illemhelyek nyitására többségüknél szintén várni kell. Ezen a hétvégén a déli parton Zamárdiban, a Kiss Ernő utcai szabadstrandon és Balatonfenyves központi strandján várják szolgáltatásokkal is a strandolni vágyókat.

Az északi parton sokkal több olyan fürdőzőhely található, ahol ha korlátozottan is, de működnek már a legfontosabb szolgáltatások. Balatonfüreden például mindkét strand üzemel. Szigliget élen járt a strandnyitással, és Csopakon is már egy hete vízbe helyezték a standbejárókat, illetve kinyitottak a vendéglátóegységek. E hétvégére Alsóőrsön is felkészültek a vendégek fogadására. Tihanyban a sajkodi strand már üzemel, itt parkolódíjat is szednek, a település többi önkormányzati strandján viszont csak a hónap közepén rakják le a lépcsőket, nyitják meg az illemhelyeket. Balatonakaliban és Zánkán még zajlanak a felújítási munkák az önkormányzati strandokon, de a hétvégén már mindkét helyen lesz nyitott büfé és vizesblokk. Révfülöpön, Balatonalmádiban is kinyitottak a strandok, Keszthelyen pedig a városi strandon az éjszakai élet is megindul ezen a hétvégén. Keszthely Helikon strandja viszont várhatóan csak május közepétől várja a vendégeket. Gyenesdiáson a diási strandon még zajlanak a tavaszi földmunkák, a gyenesi részen azonban már nyújtanak szolgáltatásokat.

A strandok többsége esetében már döntöttek az önkormányzatok és az üzemeltetők az idei díjakról, de van, ahol a pénztárak nyitásáig kivárnak ezek meghatározásával – közölte Győrffy Árpád.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik