Belföld

Elköltözött a Sirály

Vasárnap végleg kirepült fészkéből a Sirály, hogy új helyen folytathassa, amit idáig felépített.

“Figyelj, folytatjuk!” – ennyit mondott Schönberg Ádám a Marom Klub elnöke a Sirály új fészkének vonulással egybekötött avatóján. A politikai felhangok miatt ismertté vált Sirály támogatói vidám hangulatú menettel vették be magukat új otthonukba, a Vas utcában lévő RoHAM Barba

Többszörös túlélő

A Király utcai Sirály épületét tavaly májusban lezárták arra hivatkozva, hogy az épület életveszélyes. A valódi okot inkább Tarlós István egy korábbi, 2011-es nyilatkozata fedi fel, amely szerint a helyet működtető vállalkozásnak hat éve nincs érvényes szerződése a Fővárosi Önkormányzattal. Ennek ellenére egy évvel korábban az alternaítv szórakozóhelyek elleni támadás részeként értelmezték sokan, hogy a Zöld Pardon, a Rio és a Tűzraktér után a Sirály bezárását is eltervezte a Fővárosi Önkormányzat.

A hely a többszörös „bezárási kísérlet” ellenére eddig zavartalanul üzemelt
Fotó: MTI / Beliczay László

Az ingatlant legutóbb március 22-én próbálta birtokba venni a Fővárosi Önkormányzat, ám ezt fiatalok egy csoportja megakadályozta. A klubhelyiség használatáról vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között. Másnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mazsihisz nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kérte Tarlós Istvántól, hogy “Magyarország Alaptörvényének szellemében” függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig. Kérésüket azzal indokolták, hogy a Marom Egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni. A főpolgármester engedett a kérésnek, de közölte: az ünnepek után az érintetteknek el kell hagyniuk a fővárosi tulajdonú ingatlant.

Ellenzéki tűzfészek?

Az Index információi szerint kormányzati körökben úgy tartják, a Sirályban szervezték a közelmúlt több ellenzéki megmozdulását, így székházfoglalást is. A hely üzemeltetője megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civilszervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban, ugyanakkor arról ő nem hallott, hogy bárki a hellyel kötötte volna össze az ellenzéki tüntetéseket.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Március 30-án rendőrök szállták meg a szórakozóhelyet, mindenkit igazoltattak, senki nem hagyhatta el a helyet. Tarlós István ezt az intézkedést elítélte.

Április 28-án végül eljött a költözés napja, a képre kattintva megnézheti a vonulást!
Fotó: Kummer János

Végül április 3-án az önkormányzat és a „közösségi tér” képviselői megegyeztek az átadás menetéről. „Ma reggel egyeztettünk az önkormányzattal a kiköltözés körülményeiről, pénteken kell átadnunk a kulcsokat, április 30-ig kell kiköltöznünk!” – írták a Sirály Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik