Belföld

A szocialisták elé áll Bajnai

bajnai és mesterházy fejelget (bajnai gordon, mesterházy attila, )
bajnai és mesterházy fejelget (bajnai gordon, mesterházy attila, )

Az MSZP stratégiájáról és az ellenzéki együttműködés ütemezéséről tárgyal ma a szocialista párt választmánya. Az ülésre elmegy Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője is.

A zárt tanácskozáson történtekről várhatóan kora délután tájékoztatják a sajtót.

Az ülés fő témája eredetileg az MSZP stratégiája, vagyis egyebek mellett az, hogy a szocialisták milyen üzenetekkel, ígéretekkel készüljenek a jövő évi választásokra.

A legnagyobb érdeklődés mégis Bajnai Gordon látogatását övezi. A volt miniszterelnök néhány napja utalt arra, szívesen elmegy az MSZP választmányához, hogy elmagyarázza, miért nyáron akar tárgyalásokat kezdeni a szocialistákkal. Mesterházy Attila pártelnök ezután meghívta őt.

A két párt vezetői az elmúlt egy hétben a sajtóban üzentek egymásnak. Bajnai Gordon múlt pénteken kezdeményezte: az MSZP elnöke által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már júniusban kezdjenek tárgyalásokat és ősszel kössenek egyezséget. Mesterházy Attila válaszul érkező javaslatát – hogy ne várjanak még két hónapot, hanem azonnal kezdődjenek megbeszélések az MSZP , az Együtt-PM szövetség és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció között – azonban elhárította.

Bajnai Gordon azzal érvelt, a tárgyalások megkezdése előtt felhatalmazást kell kérniük a választóiktól a programra, amely a választási szövetség alapja lehet. Ennek megfelelően pártja hétfőn öthetes országjárásra indult. A volt miniszterelnök amellett is kitartott, hogy a megállapodást a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártjának kell megkötnie.

Bajnai – mint pénteken közleményben tudatta – azért megy el az MSZP választmányi ülésére, hogy személyesen érveljen az általa javasolt tárgyalási menetrend mellett.

Az Együtt 2014 korábban – a közjogi kérdések megvitatásától eltekintve – nem vett részt az MSZP által kezdeményezett, a végéhez közeledő ellenzéki programegyeztetésen sem. Bajnai Gordon ezt annak januárban azzal indokolta, hogy a szakpolitikai egyeztetések valójában koalíciós tárgyalások, erre pedig sem az időpont, sem az MSZP által javasolt forma és résztvevői kör nem megfelelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik