Belföld

Nem kizárt a leépítés a Fejérvíznél

Lesz Csitáry-szobor, Pesovár- és Fitz-emléktábla, konszenzus a helyi rendeletalkotásban, valamint a 2014-es költségvetési koncepció tervezetének kialakításában és a helyi adók módosításában – tárgyal a fehérvári közgyűlés.

A közgyűlés kezdetén a közelmúltban elhunyt Csomán István orvosról emlékezett meg a testület egy perces néma főhajtással.

A Kodolányi Főiskolával létrejött stratégiai partnerségi együttműködési megállapodásban foglaltak érvényesüléséről szóló beszámolóval kapcsolatosan Márton Roland szocialista képviselő kérésére Bertha Ákos főigazgató-helyettes részletesen kitért arra, miért van nagy bajban a főiskola. Tavaly 30 ezerrel idén 15 ezerrel kevesebb jelentkező volt a felsőfokú oktatásba, miközben tavaly a felvételi előtt két héttel a Kodolányi kormányrendelet alapján kénytelen volt törölni az állami finanszírozottakat a felvettek közül. Mindezek rossz helyzetbe sodorták az alapítványi főiskolát, miközben minket szidtak a hopponmaradtak – jelentette ki Bertha Ákos. A beszámolóra reagálva Márton Roland kérte, hogy konkrét számokkal együtt hozza vissza a testület a beszámolót a közgyűlés elé. Cser-Palkovics András polgármester ezt azzal fejelte meg, hogy a főiskola mondja meg, mikor alkalmas számára az újabb beszámoló elkészítése. Erre Bertha úgy reagált, hogy inkább az őszi időszakban.

Cser-Palkovics megjegyezte, hogy Szabó Péter rektorral egy hete találkozott, ahol Szabó semmit nem említett a problémákról. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a személyes találkozások a legalkalmasabb pillanatok a lobbizás érdekében, nem az effajta közgyűlések. Ezután a testület a beszámolót nem fogadta el, de visszatér az ősszel a kérdésre.

Váratlanul szúrta be napirendjei közé a közgyűlés a Fejérvíz Zrt. anyagát, éppen ezért részletes tájékoztatást kért Márton Roland szocialista képviselő és Szigli István független képviselő Kiss István vezérigazgatótól. Hasonló meggondolással kért bővebb tájékoztatást Mező Balázs jobbikos képviselő kiegészítve azzal, hogy a „vezérigazgató nyugtasson meg mindenkit, a régi idők hangulatát keltő suttogó politika nem igaz, miszerint leépítések várhatók a Fejérvíz Zrt-nél”. Kiss István elmondta: május végéig be kell adnunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai osztályához az együttműködési tervünket, melyben részletezni kell a rendezett bérleti díjakat, közműadó terhek, rezsiterhek csökkentésére tett intézkedéseinket, ezért van szükség a mai döntéshozatalra. A vezérigazgató elmondta: a közműadó miatt 400 millió, a hivatal költségtérítése miatt 44 millió, míg a rezsicsökkentés miatt 350 millió forint terheli a Fejérvíz Zrt-t, ezek ismeretében nem tudom garantálni, hogy a legvégső eszközhöz, a leépítéshez nem kell nyúlni. Kiss István válaszára Szigli István képviselő ismét hangot adott a kincsesbányai vízlelőhely dolgainak rendezése érdekében, ahol a DRV kiadásai jelentősen csökkentek, de ezt nem juttatja érvényre a fehérvári önkormányzat, illetve a Fejérvíz.

A helyi rendeletek módosításával kapcsolatosan Mező Balázs felvetette a zöldhulladék égetés idejének kitolását, amire Fertő László civil egyesület képviselője megfejelt a komposztálás bevezetésének javaslatával. Ez utóbbira Szigli István hívta fel a figyelmet, hogy városszerte bevett gyakorlat a komposztálás. Égi Tamás alpolgármester viszont azt hangsúlyozta, hogy a hulladékkezelés ügye miatt 168 település kötött együttműködést, ami miatt idén többlet költség terhelné a megszüntetett 60 literes kukák után az 1200 fehérvári háztartást. A fehérvári javaslat alapján ezt a többletköltséget az önkormányzat átvállalja. A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

Az adómódosítással és a vagyongazdálkodással kapcsolatos anyagnak kimondottan örült Knizse Gyula szocialista képviselő, hiszen mindkét módosítást ő kérte. Mint említette, jó lenne, ha egy kicsit rendszerezné a város az ilyen ügyeit, s akkor nem lennének felvetődő kérdések, mert egy strukturált tervhez a szocialisták is adják a szavazatukat. Aztán ez meg is történt.

A nyíltülés végén kérdéseket tett fel Mező Balázs jobbikos képviselő a Vörösmarty tértől a strandig terjedő területtel kapcsolatban, ahol „garázda hordák tartják rettegésben a város polgárait, utazóit”. Kérdései során azzal a javaslattal élt, hogy a Jobbik vállalja egy plusz térfigyelő kamera elhelyezését az Alba Pláza bejáratainál, amit megfelelő jogosultsággal ellátott személy használhat, és adhat információkat a rendőrség részére. Kérdései a következők volta: Mit kíván tenni a város az áldatlan állapot megszüntetésére? Mikor jön a testület elé a rendőrség vezetése, hogy együttműködhessünk? Támogatják-e a Jobbik elképzeléseit a biztonság növelése érdekében? Ilyenkor hol van a polgárőrség?

Márton Roland szocialista képviselő – bár nem feladata – válaszolt Mező Balázs utolsó kérdésére: ön is megszavazta, hogy a polgárőrség támogatását 20 millióról 4 millió forintra csökkentette Székesfehérvár.

Nagy Pál Róbert biztonsági szakember válaszában kijelentette, hogy immár két-két fő járőr van a területen a rendőrség és a közterület részéről, és szükség esetén megduplázzák ezeket a számokat.

Cser-Palkovics András polgármester azzal zárta a témát, hogy egy kamera már van, és kapitány úrral folynak az egyeztetések a nagyobb gócpontok felszámolása érdekében, ahová megerősített rendőri jelenlétet tervezünk, akár az önkormányzat terhére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik