Belföld

Letöltendő börtönt a cigiért, szeszért!

bilincsbe verve (bilincs, rab, rendőr, előzetes, letartóztatás, )
bilincsbe verve (bilincs, rab, rendőr, előzetes, letartóztatás, )

A Kalózpárt felszólítja a Fideszt, hogy fejezze be a szemforgató boszorkányüldözést.

A párt úgy véli, ha a rengeteg bizonyíték dacára marad a tiltáson alapuló drogpolitika, akkor a kábítószerek veszélyességével arányos büntetés járjon az alkoholért és cigarettáért, amelyeknél a marihuána veszélytelenebb, és mára már be is ágyazódott a társadalomba.

A nagyobb kontrollvesztéssel járó „hétputtonyos tokaji aszúért járjon legalább egy év börtön, egy ‘kétdekás’ szatmári szilvát ne lehessen két év alatt megúszni, egy csomag talpas Munkás pedig minimum három évet érjen, plusz nyolc év közügyektől való eltiltást, mert ráadásul a neve túlzottan az ‘átkost’ idézi – írja közleményében a Kalózpárt.

Igaza van a Fidesznek, mintegy kétmillió magyar szülő „várja lélegzetvisszafojtva a fejleményeket, azt, hogy mikor helyezik vád alá az ő gyerekét is tiltott szer alkalmi kipróbálásáért” – véli a Kalózpárt. A marihuána dekriminalizálásával és ellenőrzött forgalmazásával lehetne óvni a gyerekeket a kemény drogokat is áruló dílerektől, az alvilág gazdasági hasznát pedig át lehetne terelni az állami bevételek közé – teszi hozzá.

A Kalózpárt elvitathatatlan ténynek nevezi a cannabis (THC) gyógyító hatását; orvosi célú felhasználásának merev elutasításával a Fidesz a súlyos rákos betegek kezelését lehetetleníti el, és a bizonyított, természetes hatóanyagú kezelés helyett „a betegeket a hagyományos, súlyos mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerek irányába tereli”.

Az államnak nem hiedelmekre alapozva kellene „zsigerből” döntenie, hanem orvosok, szociológusok és közgadászok bevonásával részletesen kivizsgálni a kérdést – tette hozzá a Kalózpárt.

Előzőleg a Fidesz szóvivője arról kérdezte Bajnai Gordon, lehetővé tenné-e politikai támogatásért cserébe a marihuána legalizációját. Hoppál Péter arra reagált, hogy egy hétvégi rendezvényen, ahol felvetődött a marihuána esetleges legalizációja, részt vett Bajnai egyik szövetségese, Juhász Péter, az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke. Az Együtt 2014-nek nincs elfogadott drogpolitikája – felelte a volt kormányfő, Juhász Péter magánemberként volt ott a marihuána orvosi célú legalizálásáról szóló párbeszéd megindítását sürgető tüntetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik