Belföld

Elkészült Győr zajtérképe! Tekintse meg!

A térképek alapján a szakemberek megállapították, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és intézkedési tervet dolgoztak ki ennek kezelésére.

Olyan adatbázis jött létre, amely áttekintő helyzetképet ad a megyeszékhely környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés. A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti és üzemi zajforrásokkal, külön-külön számítva az egész napi és az éjszakai zajterhelést – olvasható a Győr.hu oldalon.

A zajszámítási módszerek különbözőek voltak: közutak esetében például forgalomszámlálásokat végeztek, és igyekeztek meghatározni azt is, hogy átlagosan milyen sebességgel haladnak adott útszakaszon a személygépkocsik, teherautók vagy az autóbuszok. Az így nyert adatok alapján zajterhelési zajtérképeken különböző színű 5 dB-es zajszintgörbékkel mutatják be a zajjellemzőket, míg a küszöbértékek túllépését, az érintett lakosság számát, valamint az érintett intézményeket (iskola, kórház) úgynevezett konfliktustérképeken jelzik.

A zajtérkép itt tekinthető meg!

A közlekedésszervezés módosításával, illetve a parkolási rendszer fejlesztésével is csökkenthető Győr zajszennyezése. Az 1. fázisban ezt a célt a Dunakapu téri mélygarázs megépítése, a P+R hálózat kiépítése a közösségi közlekedési vonalak integrálásával, a város egyes zónáiban a terület jellegéhez illő parkolási rendszer – és a férőhelyhiányos területeken pakolásszabályozás – bevezetése, valamint az egyéni és közösségi közlekedés, illetve a távolsági, városkörnyéki és városi közlekedési eszközök közötti hatékony eszközváltási rendszer kialakítása segítheti elő. A 2. fázisban az intézkedési terv javasolja több mélygarázs megépítését (II. János Pál, „Árpád tömb” tömbbelsőben, Bécsi kapu tér, Batthyány tér), amelyeket a City-busz járatok kötnék össze a városközponttal.

További részletek itt olvashatók!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik