Belföld

Egymilliót kapnának kampányra a képviselőjelöltek

választási plakát (választási plakát, )
választási plakát (választási plakát, )

A komolytalanoknak vissza kellene fizetniük az állami támogatást.

Megszületett az új kampányfinanszírozási törvényt érintő legfontosabb politikai döntés a Fideszben. A párt egyik vezető politikusa arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy minden egyéni képviselőjelölt, akit nyilvántartásba vesznek a 2014-es országgyűlési választáson, várhatóan egymillió forint költségvetési támogatásban részesül.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A tervezet szerint ezen felül is költhetnek majd a politikusok: az egy párt által a választási kampányra fordítható maximális összeg várhatóan jelöltenként ötmillió forint lesz, amelyet évente a fogyasztóiár-indexszel növelni kell. A közös listát állító szervezetek egy pártnak számítanak majd a költési limitet illetően – számol be a napilap.

A kampányfinanszírozási szabályokba építenek egy úgynevezett „komolysági küszöböt” is, amely az állami pénzzel való trükközést hivatott megakadályozni. Ennek alapján azok a jelöltek, akik nem szerzik meg a szavazatok 1 vagy 2 százalékát (500-1000 darabot) a választókerületükben, azoknak kamatostul kellene visszafizetni az állami támogatást.

A törvényjavaslatot a napokban nyújtják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik