borospohár (bor, pohár, vörösbor, )
Belföld

Boriskola indul Székesfehérváron

Borismereti képzés indul Székesfehérváron. A sokakat érdeklő ismeretekre a Kertész Családi Pincészet szervezésében tehetnek szert a fehérvári és környékbeli jelentkezők.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés a jó magyar borok iránt, valamint a „Melyik ételhez milyen bort igyak?” kérdés is egyre fontosabb, már akár szűkebb, családi körben rendezett ünnepségeken is. Ezt az igényt hivatott szolgálni az a boriskola is, amelyet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Kertész Családi Pincészet szervez meg a városban.

„A tavaly szeptemberben megszervezett Bormustra győzött meg bennünket arról, hogy a fehérváriak és környékbeliek mennyire érdeklődnek a borkultúra iránt. Székesfehérváriként is szerettem volna valamit itt helyben tenni, így jött a boriskola indításának ötlete.

Történelmi jelentőségű a most induló képzés, hiszen először rendezünk Budapesten kívül borismereti képzést, amelynek keretében a magyar borászatról szeretnénk egy körképet mutatni, természetesen egy külön előadást a Fehérvári Borrégiónak szentelve. Köszönjük a város támogatását, amellyel segítik, hogy az itt élők közül minél többen ismereteket szerezzenek a szőlőművelésről, a szőlőfajtákról és a neves magyar borászokról.” – mondta el Kertész Zoltán, a Kertész Családi Pincészet tulajdonosa.

A „Bolygó Hollandi” borismereti képzés immár kilenc éves múltra tekint vissza, Hollandi Gábor head sommelier vezetésével. Ezek sorába került be első vidéki helyszínként Székesfehérvár. A szakmabeliek mellett a borkedvelőket is várják a tanfolyamokra. A boriskola oktatási programja keretében összesen hét alkalommal gyűlnek össze a résztvevők, majd végül vizsgán adnak számot megszerzett ismereteikről.

„Akkreditált képzésünk során komolyan vesszük az oktatást és a végén a vizsgát is, hiszen érdemjeggyel ellátott oklevelet kapnak hallgatóink. Ismert magyar borászok bevonásával mindent megtanítunk nekik, ami a téma kapcsán fontos lehet. Beszélünk arról, hogy milyen technológiával készülnek a borok, milyen ételekhez milyen borokat párosítsunk, sőt kiemelt a „pohárológia” is – ahogy én hívom.

Hiszen nemcsak a mit nem mindegy, hanem az sem, hogy miből isszuk. Előadásonként 12 fajta bort kóstoltatunk, de a Törley gyárban tett látogatás során a pezsgő, sőt hungaricumként a pálinka megismertetését is belevettük a tematikába. Véleményem szerint a borkultúra emeléséért érdemes hetente 3-4 órát áldozni. Örülök, hogy az Önkormányzat támogatásával Székesfehérváron is megszervezhetjük ezt a képzést.” – ismertette a borismereti képzés részleteit Hollandi Gábor head sommelier, a borismereti képzés tulajdonosa.

A fehérvári oktatás többet nyújt az országos képzéseknél, mivel betekintést nyújt a helyi borrégió fajtáinak jellegzetességeibe. Székesfehérváron egy patinás, a tanfolyamhoz jól illő környezetben indul el az első képzés, hiszen a Hiemer-ház Gótikus termében tartják majd a foglalkozásokat.

„Sokszor sok témában megfogalmaztuk már, mennyire szeretnénk elérni, hogy a minőségért ne kelljen Székesfehérvárról Budapestre utazni. Ebben a most induló képzésben ehhez találtunk partnereket a borkultúra megismertetése terén. Büszkék vagyunk arra, hogy Székesfehérvár az első vidéki helyszín. A történelmi szerepünk szeretnénk, ha nemcsak a kulturális életben, hanem ugyanúgy más területeken is megjelenne. A segítség is természetes, hiszen tudjuk, hogy egy új kezdeményezés elindítása mennyi nehézséggel jár. Reméljük, hogy a fehérvári és környékbeli borkedvelők örömére hosszú távú lesz ez az együttműködés. Az első tanfolyamot elvégzők egyikének a 2013-as Szent István Emlékév alkalmából egy ajándékcsomagot is felajánlunk.

A szakmai szempontok alapján az odaítélést a szervezőkre bízzuk.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Május 14-étől minden kedden 17 és 21 óra között zajlanak az előadások, valamint itt kóstolják és elemzik az éppen tárgyalt borfajtákat is a résztvevők. Székesfehérvár támogatásának köszönhetően a képzésre kedvezményes díjon lehet jelentkezni.

A borismereti képzés résztvevői a különböző borfajtákkal, borvidékekkel ismerkednek, emellett látogatást tesznek a Törley Pezsgőgyárban és a pálinka, mint hungaricum szakmai megismerése is része lesz az oktatásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik