Belföld

Változhat a választási törvény

Valasztas(1)(960x640)(2).jpg (Választás)
Valasztas(1)(960x640)(2).jpg (Választás)

Répássy Róbert beszélt arról, hogy még nem kizárt egy kis kiigazítás.

Az igazságügyi államtitkár szerint nem zárható ki a választási eljárási törvény kisebb módosítása. Répássy Róbert erről a Political Capital Institute (PCI) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésében tartott, „Célegyenesben a választási reform” című, csütörtöki budapesti szakmai konferencián beszélt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra a felvetésre, nyitottak-e minimális módosításokra, azt mondta, nyitottak, de a változtatásokat „ellenjavalltnak” tartja egy évvel az országgyűlési választások előtt. Példaként a politikai reklám kérdését említette, de nem zárkózott el attól sem, hogy a határon túli magyar választópolgárok névjegyzékét, illetve szavazását érintő további garanciákat is beépítsenek a szabályozásba.

Az államtitkár beszélgetőpartnere a rendezvényen az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának szocialista tagja, Lamperth Mónika volt. Ő egyebek mellett arról beszélt, nem tartják megnyugtatónak a mostani szabályozást, és azt sem, hogy nem lehet tudni a határon túli magyar választópolgárok számát. Szerinte nem jelent valódi garanciát, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak van csak joguk betekinteni a névjegyzékbe, és azt is aggályosnak tartja, hogy a határon túli szavazatok megszámlálása nem áll majd valódi kontroll alatt.

Répássy Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a határon túli magyar választópolgárok védelmében van szükség a névjegyzék nyilvánosságának korlátozására. Jelezte ugyanakkor: maga is úgy látja, hogy a levélben szavazás intézménye kockázatot hordoz, ám szerinte nincs jobb alternatív lehetőség, mint a külföldön is sok helyen használt megoldás.

Lamperth Mónika szerint nem erősíti a választói bizalmat az sem, hogy (a külképviseleti szavazatok összesítése és a jogorvoslati idők miatt) a választás után 19 nappal lesz csak meg a listás eredmény.

Répássy Róbert erre utalva emlékeztetett arra, hogy a korábbi választásoknál a két forduló között két hét telt el.
Bodnár Eszter, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi tanársegédje arról beszélt, az elfogadott szabályok nem gránitszilárdságúak, meg lehet őket változtatni. Azt mondta, egyelőre csak „félkész” törvényről lehet beszélni, és szerinte a készítők valószínűleg tudatosan alkották meg így.

Jelezte: hiányoznak a törvényből az önkormányzati választás eljárási szabályai, tehát nincsenek meg azok a szabályok, melyek alapján jövő ősszel le lehetne bonyolítani ezeket a választásokat, továbbá a kampányfinanszírozásra, valamint a népszavazásra és népi kezdeményezésre vonatkozó rendelkezések is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik