Belföld

Támadnak a szúnyogok

Győr területén hamarosan elkezdődik a szúnyoggyérítési program.

A napokban repülőgépről végzett ellenőrző felderítés tapasztalataiból tudható, hogy a sok téli csapadék, a belvíz és a folyók magas vízállása miatt jelentős területeken található a szúnyogok szaporodásának kedvező életteret adó, gyorsan melegedő sekély tocsogó.

Az említett pangó vizekből vett mintákban jelenleg 10-12 db szúnyoglárva található egy liter vízben. Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete éjszaka sem csökken 10 C fok alá és napközben is megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére – írja közelményében a GYŐR-SZOL Zrt.

Ennek megelőzése érdekében, a szúnyoglárvák számának alakulásától függően, a közeljövőben repülőgépről végzett biológiai szúnyoglárva gyérítés várható mintegy 300 hektár nagyságú, vizes élőhelyen Győrben. A mintegy 2,5 millió forintba kerülő első beavatkozás végrehajtásához minden technikai eszköz rendelkezésre áll.

A megelőző jelleggel végzett biológiai szúnyoglárva gyérítést követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, ha szükséges, megismétlik a vízben élő szúnyoglárvák biológiai gyérítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik