Belföld

Szecesszió Szegeden 2. rész

A szecesszió az építészet egyik legelegánsabb korszaka. Szegeden számos épület és szobor tiszteleg az építőművészet eme jellegzetes, természetközeli, finom ívekkel dolgozó stílusa előtt.

A turisták számos helyen találkozhatnak a szecesszió a csodálatos alkotásaival. Ismerjük hát meg mi is Szeged leghíresebb szecesszionista épületeit és szobrait.

Dankó Pista szobra

A szegedi születésű, méltán híres zeneszerző fiatalon, 45 évesen, hunyt el, a korszak legelterjedtebb betegségében, tuberkulózisban. Tehetségét kortársai csupán halála után ismerték el. Az ismert Erdélyi Ignác 100 tagos cigány zenekarral kísérte utolsó útján Dankó Pistát a Szegedi Pályaudvartól a Belvárosi Temetőig. Az elismert hegedű művészt és zeneszerzőt több ezren kísérték utolsó útján.
Dankó Pista ismert volt Joó Ilonkával való szerelmi története miatt is, akit többször is megpróbált elrabolni. Így a fiatal cigány paraszt és a szőke, kék szemű magyar lány szerelmi története megmaradt a történelemben is.
Szobrát Margó Ede művész készítette 1902-ben. A szecessziós stílusjegyeket magán hordó alkotás rózsaszínes fehér márványból készült, Dankó Pistát hegedűvel a kezében ábrázolja, amint egy vadrózsa bokor előtt áll.

 

Deutsch Palota

A Palota Erdélyi Mihály tervei alapján épült 1906-ban, ám a homlokzat, valamint a  két lépcsőház Lechner Ödön munkájának az eredménye. Bakonyi Tibor eképpen emlékezik meg Lechner Ödönről eme remekmű kapcsán: „e művében érzékeny lelke gazdagon áradó formavízióit maradéktalanul meg tudta valósítani.”
Az épületet a Dózsa utca 2. szám alatt lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik