Belföld

Partium.eu – hírek együtt, közösen

Közel egy évvel ezelőtt, kezdete meg működését a határon átnyúló kommunikációt erősíteni szándékozó közösségi hírportál, a partium.eu Az elmúlt időszak hasznos tapasztalattal járt a működtető Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE) számára.

A partium.eu közösségi hírportál a 2012. május 1-én indult és a Magyarország-Románia HU-RO CBC Program „Közösségi Alapú Határ Menti Hírügynökség és Erőforrás Központ” című projekt keretein belül jött létre.

A projekt célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan közösségi hírportált, melyre a projekt keretein belül képzett közösségi újságírók töltenek fel híreket a környezetük mindennapjairól. Az újságírók Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Hajdú-Bihar, Békés, valamint Csongrád megyéből származnak. A portál a www.partium.eu webcímen érhető el.

A képzések során újságíróink megtanultak híreket közzétenni cikkek, blog bejegyzések, tweetek, fotók, videók és podcastek formájába – mondta Nagy Gábor Dániel a DARTKE elnöke.

Az újságírók maguk töltötték fel a cikkeket a partium.eu portálra, melyet követően a hírek feldolgozásra kerültek a legfontosabbakat pedig lefordítottuk román, magyar, valamint angol nyelvre. Pár soros összefoglaló minden cikkhez készült mindhárom nyelven.

A partium.eu honlap az „Írjuk együtt!” felhívással buzdított minden vállalkozó szellemű látogatót arra, hogy töltse fel az általa fontosnak és aktuálisnak vélt híreket.

A közösségi hírportál egyik fő célja, hogy megkönnyítse, tovább építse a határ menti települések közötti kommunikációt. Az projekt előtti tapasztalatok szerint gondot jelentett az, hogy nagyon kevesen tudnak arról, milyen rendezvények, tevékenységek, események történnek a határ „másik” oldalán, vagy akár a szomszédos településen.

A magyar-román határ menti régiók az alacsony szintű tudás gondjával küszködnek mind a helyi, mind a regionális hírek terén. Helyi híreket biztosít ugyan a nyomtatott média, ám ez általában a városokban jelenik meg és a nyomtatott médiumok csak a saját híreiket közlik. Vannak kisebb települések, amelyek rendelkeznek ugyan saját nyomtatott médiummal, de ezek havonta vagy annál is ritkábban jelennek meg. Az előbbi okok miatt az emberek távol kerülnek más régiók, területek, szűkebb vagy tágabb köreik aktuális híreitől. Ez a jelenség a helyi vagy regionális események elhanyagolásához, individualizációhoz, valamint társadalmi kirekesztéshez vezethet – foglalta össze az elmúlt év tapasztalatait Nagy Gábor Dániel.

Ezt a jelenséget hivatott enyhíteni a partium.eu közösségi hírportál, ugyanis a közösség bevonásával nem csak a közzétett hírek száma növekszik, hanem a hírek iránti érdeklődés is. Az oldal látogatottsági adatai magukért beszélnek: több mint 55 ezer személy látogatott el a partium.eu oldalra az elmúlt nyolc hónapban.

További információ: Dr. Nagy Gábor Dániel: +36309061735

Ajánlott videó

Olvasói sztorik