Belföld

Francia miniszter nyitja meg a szegedi virtuális frankofón egyetemet

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 04. 25. 20:14

Elfogadta Martonyi János külügyminiszter meghívását a szegedi "virtuális frankofón egyetem" szeptemberi megnyitójára Yamina Benguigui, a frankofóniáért és a külföldön élő franciákért felelős francia miniszter.

A márciusban kinevezett Veresné Novák Katalin frankofón ügyekért felelős miniszteri biztost Párizsban bemutatkozó látogatása alkalmából fogadta a francia kormány illetékes minisztere.

A találkozó után Veresné Novák Katalin az MTI-nek elmondta: Yamina Benguigui jelezte, nagyon szívesen látogat el majd a megnyitó alkalmából Magyarországra. A jövő tanévben nyílik meg Szegeden “a virtuális frankofón egyetem”, a nemzetközi kapcsolatok és a politikatudomány témakörben Közép-Európára koncentráló, önálló francia nyelvű program, amelyet a Szegedi Tudományegyetemnek a Nemzeti és Regionális Tanulmányok Intézet alapjain kívánnak létrehozni.

A magyar kormány által finanszírozott ösztöndíjat kínáló kétéves képzés keretében mintegy húsz diák másfél évet Szegeden, félévet pedig a lille-i politikatudományi egyetemen (Sciences Po) tölthet majd el. A cél, hogy hosszú távon uniós finanszírozásra támaszkodva meg lehessen alapozni a hosszabb távú fenntartását ennek a határokon átnyúló kezdeményezésnek – hangsúlyozta a biztos.Tájékoztatása szerint francia kollegáját azért is érdekelte különösen a kezdeményezés, mert az nemcsak magyar diákoknak szól, s így a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) megfigyelő tagjaként Magyarország hidat teremthet Franciaország számára a nyugat-balkáni országok irányába.

A dokumentumfilm-rendezőként is jól ismert Yamina Benguigui egyik szívügye az emberi jogok és azon belül is a női jogok kérdése. Március 20-án hétszáz frankofón női politikus és vezető részvételével szervezett találkozót Párizsban a női jogok témakörében. Ennek jegyében arra kérte a magyar biztost, hogy minden sikeres magyar gyakorlatot és javaslatot osszon meg az OIF-fel, ugyanis a jövő évi csúcstalálkozónak a női jogok lesz az egyik fő témája.

A megbeszélésen szóba került a romák helyzetének kérdése is, amelynek kapcsán Veresné Novák Katalin elmondta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a romapolitikát, azzal önálló államtitkárság foglalkozik, valamint ismertette a magyar kormány legfontosabb romaprogramjait, amelyek iránt Yamina Benguigui nagy érdeklődést mutatott. A miniszteri biztost délután fogadja Abdou Diouf, az OIF főtitkára. A megfigyelői tagság Veresné Novák Katalin szerint egyrészt politikai elköteleződést jelent Magyarország részéről a szervezet célkitűzésinek megvalósítására, másrészt azért is fontos, mert a testülettől Magyarország jelentős támogatásokat kap köztisztviselők francia képzésre.

A frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosi pozíció létrehozásával a magyar kormány nagyobb hangsúlyt kíván adni a frankofóniának és a frankofón országgal való kapcsolatok erősítésének, elsősorban az oktatás és a kultúra területén, de természetesen külpolitikai vonzatai is vannak az új funkciónak. A poszt megszületésével egyidőben a frankofón országok nagykövetei a múlt hónapban létrehozták a Frankofónia barátai Budapesten elnevezésű csoportot, amelyben a belga nagykövet elnökletével 34 ország képviselteti magát, a szervezet főtitkára pedig a Francia Intézet igazgatója – mondta a miniszteri biztos, aki egyben e csoport alelnöke is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.