Belföld

Laborc akár perre is menne

Laborc Sándor (Laborc Sándor)
Laborc Sándor (Laborc Sándor)

Laborc Sándor szerint „a lényeg a festék mögött maradt", az iratban nem szereplő, illetve kitakart részek jelenthetik az ügy lényegét – írja a Népszava szerdai számában.

A volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a lapnak úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik. Laborc Sándor azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak számtalan helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít – számol be a Népszava.

Laborc Sándor szerint szakmailag helyesen járt el. Bárkit, politikust vagy bűnözőt is meg kell hallgatni, ha lényegi információt kíván adni a szolgálatoknak – mondta a lapnak az NBH korábbi vezetője.

Orbán: de hát kérem, micsoda dolog ez?”

A miniszterelnök követi a nemzetbiztonsági bizottság munkáját a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóin elhangzottak nyilvánosságra kerülése nyomán kirobbant ügyben, amelyet erkölcsi kérdésnek tekint. Orbán Viktor ezt szerdán mondta egy budapesti rendezvény előtt újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az eddig nyilvánosságra került információkról, a kormányfő azt válaszolta: “én ezt nem politikai kérdésnek tekintem, hanem erkölcsi kérdésnek. Csak azt tudom mondani: de hát kérem, micsoda dolog ez?”

A Fidesz feljelentést fontolgat, az ellenzék több információt vár

Kocsis Máté tájékoztatása szerint szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények történhettek a megbeszélések során. A Fidesz kommunikációs igazgatója az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte az ügyet, amelyet „évekig próbáltak eltussolni”.

Kocsis Máté szerint külön vizsgálni kell, hogy Laborc Sándor egyedül döntötte-e arról, hogy találkozik Portik Tamással, neki ugyanakkor az a meggyőződése: “Laborc Sándor feladatot hajtott végre”. A Fidesz kommunikációs igazgatója erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel.

Azt mondta, nem azzal van a baj, hogy a titkosszolgálat vezetője találkozik egy alvilági figurával, bár – jegyezte meg – ez sem szokványos, a probléma a megbeszélés tartalma. Azt egy titkosszolgálati vezető nem teheti meg, hogy “jobboldali politikusok lejáratására” kérjen bárkit is – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök tudhatott-e a találkozókról, Kocsis Máté azt mondta: nem tudják biztosan állítani, hogy tudott róla, de azt sem, hogy nem.

Az ellenzéki pártok még több adat nyilvánosságra hozását kérik. Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere szerint a találkozóknak semmiféle politikai motivációjuk nem volt, az ügy kiszivárogtatásának viszont annál inkább. Gálszécsy András, az Antall-kormány titokminisztere szerint viszont egyértelműen a baloldal segítése állt a találkozók középpontjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik