Belföld
nagyito-(960x640)(4).jpg (nagyító,)

Állandó megfigyelés alá vonná Magyarországot az ET

24.hu
24.hu

2013. 04. 24. 08:49

Szerdán dönthet az Európa Tanács monitoring bizottsága arról a jelentésről, amit a jogállamiság és az emberi jogok magyarországi helyzetéről készítenek.

A jelentés szövege információink szerint „karakán”, javasolja a monitoring alá helyezés megindítását, és olyan intézkedéssorozatot sorol fel, amit a magyar kormánytól várna el annak feltételeként, hogy ki lehessen kerülni a „megfigyelés” alól – írja a Nol.hu.

A monitoring eljárást alapvetően arra találták ki annak idején a most 47 tagországot számláló Európa Tanácsban, hogy a bizonytalan, aggályos jogállami, demokratikus berendezkedéssel bíró tagországokat a demokratikus értékek betartására sarkallják. Az eljárás elindítására még a parlament közgyűlésnek is rá kell bólintania a júniusi plenáris ülésen. Arra eddig nem volt korábban példa, hogy uniós tagállammal szemben indítsanak ilyen állandó megfigyelést.

Az ügy azért vált most fontossá, mert a jelentéstervezet elfogadása, és a monitoring eljárás beindítása fontos muníció lehet az Európai Bizottság (EB), és akár az Európai Parlament számára is a Magyarországgal kapcsolatos aggályok újabb bizonyítékaként. Az EB ugyanis nem tudja a jogállamiságot általában vizsgálni, egyes jogszabályok uniós megfelelését tudja górcső alá venni, ám az Európa Tanács értékelheti a jogállamiság egészét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.