Belföld

Tiltakoznak a rókusiak a biomassza erőmű terve ellen

24.hu
24.hu

2013. 04. 23. 20:05

Félnek a környéken élők, mert nem látnak garanciát semmire.

Kedd délután zsúfolásig megtelt a rókusi kettes iskola nagyterme, ahol mintegy száz helybeli gyűlt össze lakossági fórumon, hogy tiltakozzon az tervezett biomassza erőmű ellen.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: botrányosan ért véget véget a legutóbbi közgyűlés, melynek egyik kiváltó oka épp a rókusi képviselő által indítványozott biomassza erőmű tervének megszavazása volt. Miután a polgármester bejelentette, hogy a jegyző törvényességi észrevétele nyomán nem írja alá a megszavazott határozatot, pénteken többek közt emiatt is rendkívüli közgyűlés lesz.  Ahogy arról hírt adtunk: az előterjesztő, Bohács Zsolt fideszes frakcióvezető, az érintett rókusi körzet képviselője úgy érvelt: a biomassza tüzelésű fűtőmű létrehozása, geotermikus alapú melegvíz előállítására szolgáló termálkutak és állomások elhelyezése a körzetben csökkentené a távhő árát.

A polgármester, Botka László a baloldal egyetértésével viszont azzal az indokkal nem írta alá a határozatot, hogy túl azon, hogy az szerinte törvénysértő,  maguknak a fideszes előterjesztőknek “pecsétes papírjuk” van arról, hogy fogalmuk sincs mit szavaztak meg, hiszen a háttértanulmányt – hiába kérték – senki sem látta. Botka László úgy vélte: ez a közgyűlési határozattá emelkedett indítvány arról szól, hogy a beruházni kívánó cég, amely az Energol állami felszámolás alatt álló leányvállalata megtartsa azt a piaci befolyását, amelyhez a privatizációk idején még az ezredforduló előtt jutott, amikor fideszes vezetősége volt a szegedi önkormányzatnak. (A távhő árának támogatását egyébként nem az önkormányzat, hanem a mindenkori kormányzat szabja meg – a szerk.)

A kedd délutáni lakossági fórumon a környéken élők egyrészt panaszkodtak, mégpedig arról, hogy hiába keresik, nem érik utól képviselőjüket. Másrészt annak a félelmüknek adtak hangot, hogy miután hatástanulmány nem készült nincs semmilyen garanciájuk sem arra, hogy nem bocsát ki majd az erőmű egészségre káros anyagokat, sem arra, hogy a számlájuk olcsóbb lesz,  sem arra, hogy ingatlanjaik nem értéktelenednek el.

A fórumra meghívott szakértő pedig annak a kételyének adott hangot, hogy van Szeged környékén “annyi nádas vagy fa”, amelyből ki lehetne nyerni a megfelelő mennyiségű biomasszát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.