Belföld

Rengett a föld itthon

földrengés (földrengés)
földrengés (földrengés)

A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű mozgást elsősorban Heves és Fejér megyében lehetett érezni. Tenken volt a legtöbb kár, de az első hírek szerint senki nem sérült meg.

Kiszely Márta, a Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy a rengést több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

A helyi idő szerint 0.28-kor észlelt földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt, mélysége megközelítette a 8 kilométert.

Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések a katasztrófavédelemhez. A Heves megyei Tenken tapasztalták a legtöbb kárt, ott az elsődleges vizsgálatok szerint körülbelül ötven ház sérült valamilyen mértékben, cserepek hullottak le, kémény rongálódott meg, több épületen repedések jelentek meg, egy lakásban pedig a melegvíztároló kiszakadt a helyéről. Heves városában egy lakás mennyezetéről egy négyzetméternyi területen leszakadt a vakolat, az épület nem vált lakhatatlanná. Egy másik ingatlan garázsának mennyezetéről is leváltak darabok, amelyek megrongálták a bent álló gépkocsit.

Épületsérüléseket jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.

A földrengés okozta károk pontos felmérése a megyei polgári védelmi főfelügyelő irányításával kedd reggel kezdődik meg.

A katasztrófavédelem és rendőrség az önkormányzatok bevonásával ellenőrzik a bejelentőknél az anyagi károkat.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik