Belföld

Nem alakíthatnak frakciót Gyurcsányék

Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsany-Ferenc(210x140)(1).jpg (Gyurcsány Ferenc)

Hiába támadta meg a DK a frakcióalakítását megakadályozó házszabályi rendelkezést.

Nem elég tíz képviselő

Az Alkotmánybíróság elutasította a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beadványát, amely a párt parlamenti frakcióalakítását megakadályozó házszabályi rendelkezés megsemmisítését kérte.

Az Alkotmánybíróság honlapján kedd délután közzétett döntés szerint a házszabály említett rendelkezése – amely tízről tizenkettőre emelte a frakcióalakításhoz szükséges képviselői létszámot – nem ütközik az alaptörvénybe.
Az indoklás alapján az Országgyűlést nagyfokú szervezetalakítási szabadság illeti meg, és a frakcióalakításra vonatkozó szabályok is ennek részét képezik. A képviselőcsoport létrehozásának joga csak az ötszázalékos parlamenti küszöböt átlépő pártokat illeti meg mindenképp – áll a határozatban.

Fél év türelemre intették őket

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kilenc társával együtt 2011 októberében lépett ki az MSZP frakciójából. Akkor megkísérelték létrehozni új pártjuk, a DK képviselőcsoportját, az alkotmányügyi bizottság és a parlament állásfoglalás szerint erre azonban csak fél év elteltével lett volna lehetőségük.

Csakhogy a kormánytöbbség a féléves moratórium lejárta előtt néhány nappal, 2012 áprilisában változtatott a házszabályon, kimondva, hogy a frakcióalakításhoz a korábbi tíz helyett tizenkét képviselő szükséges. Az új szabályozás emellett csak az előző országgyűlési választáson országos listát állító és mandátumot szerző párt képviselőknek teszi lehetővé a képviselőcsoport létrehozását.

A DK politikusai tavaly áprilisban ezeket a frakciójuk megalakítását külön-külön is ellehetetlenítő rendelkezéseket támadták meg az Alkotmánybíróságon arra hivatkozva, a változtatás sérti a jogbiztonságot, a szerzett jogok védelmét, a kellő felkészülési idő követelményét, valamint a szabad mandátum és a képviselői egyenlőség elvét.

Az Ab döntése szerint panaszuk megalapozatlan volt. A testület érvelése szerint a Ház minden olyan, saját szervezetére és működésére vonatkozó kérdésben, amelyet az alaptörvény vagy törvény nem szabályoz, önállóan dönthet, így a frakcióalakítás szabályait is maga határozhatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik