Belföld

Mendrey: 4 órával többet kell dolgozniuk a tanároknak

Mendrey (Mendrey)
Mendrey (Mendrey)

A PDSZ elnöke szerint a kormány mégis 26 órában tervezi a pedagógusok foglalkoztatását.

Mendrey László szerint az Emmi és a PDSZ közötti szombati tárgyaláson egyértelművé vált, hogy – noha új javaslattal álltak elő a pedagógusok új típusú munkaidő-szervezése kérdésében – az államtitkárság nem enged korábbi álláspontjából. Hozzátette, ennek ellenére fontos volna a tárgyalásokat minél hamarabb folytatni. „Közös érdek, hogy semmilyen érdekérvényesítő eszköz ne zavarja meg a közelgő érettségi vizsgákat, de ebben a kérdésben primer felelőssége a kormánynak van” – szögezte le.

A PDSZ elnöke szerint több – a pedagógusok számára hozzáférhető – tájékoztató- és munkaanyagból kiolvasható, hogy a jövőben arra kötelezik majd a tanárokat, hogy a jelenlegi 22 óra felett minimum 4 órát továbbra is tanórai jellegű munkát (ilyenek a tanórák mellett a tanulószobai, szakköri foglalkozások, de akár a napközis foglalkozások is) végezve gyerekekkel foglalkozzanak.

Ezeket a többletórákat korábban kifizették, most viszont még a 26 óra feletti iskolai feladatokat is díjazás nélkül kellene ellátniuk a tanároknak.

Az igazgatókat arra kötelezi a munkáltató, hogy 32 órát az iskolában töltsön a pedagógus – már nem esik szó arról, hogy a törvényből nem következik az, hogy ezt az időt nem feltétlenül az iskolában kell tölteni –, s innen már csupán egy lépés, hogy ezt a 32 órát tanítással töltse a tanár, ami természetesen nagyarányú pedagógus-elbocsátásokhoz vezetne.

Mendrey László azt is megemlítette az Emmi-egyeztetésről szóló sajtótájékoztatóján, hogy „ezekben az elképzelésekben benne van a szakszervezetek képviselőinek munkája is, tehát azt is mondhatják, hogy megegyeztek az érdekképviseletekkel ezekben a fontos kérdésekben – ami egyáltalán nem fedi a valódi helyzetet”.

Az Emmi és a PDSZ közötti egyeztetések kapcsán Mendrey László kiemelte, hogy megállapodott az államtitkár asszonnyal, hogy nem a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak.

A PDSZ elnöke elmondta, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság helyt adott a PDSZ kérésének, és belátható időn belül határozatnak kell születnie arról, hogy kell-e a közoktatásban elégséges szolgáltatás, s ha igen, akkor mi minősül annak sztrájk idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik