Belföld

Már Győr utcáit is kukkolhatjuk a Google-ban

Az egész országot, így természetesen Győrt is keresztül kasul bejárták a Google kamerás autói. A magyar Street View a minap Magyarországon is élesedett. Keressen az utcán ismerősöket!

Januárban már olvashattak a Győr24-en arról, hogy különböző jogi aggályok miatt hazánkban csak késve indulhat el a világszerte népszerű szolgáltatás.

Jóri András, adatvédelmi biztos 2009-ben, mikor a Google autók megjelentek, kifogásolta, hogy a 360 fokos látószögű felvételeken látszódik az autók rendszáma valamint a járókelők arca. Mint látható, ezek egyébként el vannak homályosítva, ám állítása szerint az eredeti képeket a Google megőrzi, s egy szerveren tárolják. Ezért az amerikai cég felfüggesztette a programot. Két évvel később a biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói.

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország az ötvenedik ország, ahol a Google elindította a 360 fokos panorámaképekkel működő utcanéző térképét, a 2007-es indulás óta a fényképező autók mintegy 8 millió kilométert tettek meg. Heal Edina szerint a turizmusban érdekelt cégek, vendéglátó-ipari egységek is hasznát veszik majd az ingyenesen felhasználható új térképnek, de a mozgáskorlátozottak életminősége is jelentősen javulhat.

Kattintson a fotóra!

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás beindítását az alkotmányos reform keretében létrehozott új adatvédelmi szabályozás tette lehetővé. Hozzátette: a korábbi tiltó határozatok az akkor jogszabályoknak megfelelőek voltak, de a kor túlhaladt azokon a jogi passzusokon.

A kamerával felszerelt autók akkor leálltak Magyarországon, körútjukat 2011-ben kezdhették el ismét, azzal a kikötéssel, hogy a nyers felvételek nem kerülhetnek nyilvánosságra, bár egyes információk szerint erre nem is volt törekvés az elmúlt években.

Az autók 2013 májusán visszatérnek Magyarországra, hogy frissebb és pontosabb képeket tudjanak feltölteni az internetre.

Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai- és marketingigazgatója azt mondta, ma már az utazás tervezésénél és a végső döntésnél az online médiumokat, az onnan származó információkat részesítik előnyben az emberek. Kitért arra is, hogy a külföldiek fejében Magyarországról szürkébb kép van, mint amilyen az ország valójában, így most az a legfontosabb feladat, hogy bemutassák: színes országról van szó, és ebben a Street View is nagyon fontos eszköz lehet.

Hazánk egyébként szinte a legutolsó ország, ahol elindulhatott a Google Street View szolgáltatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik