Belföld

Háromszintes mélygarázs és korzó épülhet a Dunakapu téren

Jóváhagyta az önkormányzati ciklus egyik nagyprojektje, a Dunakapu tér átépítésének tervmódosítását kedd reggeli rendkívüli ülésén a győri közgyűlés. A testület nem szavazta meg, hogy ellenzéki képviselők kezdeményezésére gondolják újra a projektet.

A 17 támogató és egy ellenszavazat, valamint három tartózkodás mellett elfogadott polgármesteri előterjesztés alapján a korábbi elképzelésekhez képest így nem egy-, hanem háromszintes mélygarázs épülne a Mosoni-Duna partján. A Győr belvárosában fekvő térről már elterelték az átmenő járműforgalmat, és a tervek szerint a mélygarázs mellett rendezvényteret és folyóparti korzót alakítanak itt ki.

Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) az ülés kezdetén jelezte: annak ellenére hívta össze a tanácskozást, hogy a hat ellenzéki városatya rendkívüli ülést kezdeményező beadványa formailag és tartalmilag sem felelt meg az előírásoknak. Az előterjesztésben teljesíthetetlen határidők szerepelnek, a bennük szavazásra feltett kérdések pedig nem egyértelműek – mondta. Reményét fejezte ki, hogy a viták ellenére átadhatják a létesítményt.

A rendkívüli közgyűlést három szocialista, egy DK-s, valamint egy jelenlegi és egy volt jobbikos képviselő kezdeményezte. Neupor Zsolt (DK) az ülésen azt emelte ki: ők azon a helyzeten szeretnének változtatni, hogy “a sajtóból kell értesülnünk arról, hogy koncepciót váltunk”, és módosul a mélygarázs terve.

Hofbauer Sándor (Jobbik) annak a véleményének adott hangot: egy felújított reneszánsz bástya több turistát vonz, mint egy “betonteknő”. Úgy vélte, a mélygarázs éppen a kitűzött céllal ellentétesen hatna, hiszen bevonzaná a forgalmat a belvárosba.
A tervet korábban többször is bírálták civil szervezetek, mondván, amiatt károsodik, és nem lesz a nagyközönségnek bemutatható a középkori Duna-bástya. A városvezetés erre azt közölte: a leendő földalatti parkolónál bemutatják majd e műemlék egyes részeit.

A Kisalföld című megyei napilap tavaly októberben arról írt: mintegy négymilliárd forintba kerül a beruházás, amelyet a Közgép Zrt., a Magyar Aszfalt Kft. és a West Hungaria Bau Kft. konzorciuma valósíthat meg. A cikk szerint a nyerteseknek 2013. szeptember 30-ra kell elkészülniük a rendezvénytérrel és a mélygarázzsal, szilveszterre pedig a sétálóövezettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik