Belföld

Bérbefagyasztás 8 évig?

forint (forint, érme, )
forint (forint, érme, )

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) állásfoglalása a konvergenciaprogramról.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott KSH-adatok azt a hamis látszatot keltik, mintha elindult volna a közszféra kereseteinek a növekedése. Immár öt éve azonban „be van fagyasztva a közszféra valamennyi illetményrendszere”, ami a közszféra dolgozóinak egyre nagyobb részét taszította a létminimumba.

A SZEF szerint a bérrendszerek soros előmenetele, az adórendszer miatti kompenzáció – amely szégyenletesen a  dolgozók több mint 60 százalékát érinti –, a közszféra egyes csoportjaira vonatkozó „speciális bérintézkedések és az infláció kedvező alakulásának együttes hatása csak elfedi, de nem változtatja meg ezt a tényt”.

A kormány által elfogadott, 2013–2016 közötti konvergenciaprogram a bérbefagyasztást változatlanul fenntartaná, ami miatt kedvező inflációs folyamatok esetén is nő a 2008 óta bekövetkezett, 25 százalékot meghaladó reálkereset-veszteség. A 8 évig tartó bérbefagyasztás a SZEF és tagszakszervezetei számára elfogadhatatlan.

A szakszervezet úgy véli: mindez jelentősen rontja a közszolgálatok, az oktatás, az egészségügyi-szociális ellátás, a közigazgatás és rendvédelem, a kultúra dolgozóinak életminőségét és a társadalomnak nélkülözhetetlen szolgáltatások színvonalát. Ezért a SZEF kezdeményezi az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács azonnali összehívását, és elvárja, hogy a nemzetgazdasági miniszter jelenlétében a szakszervezetekkel vitassák meg a konvergenciaprogramnak a közszolgálati bérrendszerekkel kapcsolatos részét.

Mint korábban megírtuk, a következő három évben nem lesz illetményalap-emelés a közszférában, csak a pedagógusoknál. Nem csökken az élelmiszerek áfája, nem lesz devizaadós-mentés és félszocpol sem. Mérséklődik a gyógyszertámogatások reálértéke, a közlekedési támogatások mértéke nem emelkedhet, drágulnak a kedvezményes bérletek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik