Belföld

A közgazdászok szerint hét éve nincs növekedés a gazdaságban

Bod Péter Ákos közgazdász és Gulyás József a KKVHÁZ képviselője volt a vendégelőadó a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamra rendezvényén Győrben, április 18-án.

esemény a most induló kamarai KKV Klub kezdeményezés első rendezvénye volt. Varga István a klub kezdeményezője és házigazdája megnyitójában elmondta, hogy a kisvállalkozásokat érintő kérdéseket rendezvénysorozat keretében tárgyalják. Ezalatt kialakulhat a klubhoz csatlakozók köre, akik dönthetnek arról, hogyan képzelik el a folytatást.

Bod Péter Ákos előadásában áttekintette a magyar gazdaság jellemzőit. Elmondta, hogy 2006 óta nincs növekedés és 2009-ben esett a legnagyobbat a gazdaság. A szomszéd országokhoz képest, 2012 végére sem sikerült felkapaszkodni. A belső fogyasztás és a belső felhalmozás hiánya a legnagyobb lehúzó erő. Az export a felhúzó erő Ez jó, de nem egy egészséges gazdasági helyzetet tükröz.

A vállalkozások üzleti várakozásai függenek a közhangulattól. A választások előtti ígéretektől. 2013-ban például kevésbé mély a pesszimizmus, ami már-már optimizmusnak is tűnhet. A különadók miatt nem versenyképes a társasági adórendszer, az adóterhek átmennek a környezetre, ami még inkább csökkenti a fogyasztást. A gazdaságban van felzárkózás, de a konvergencia elakadt, a magyar gazdaság gyenge a térséghez képest. A 80-as, 90-es években alakult, prosperáló kisvállalkozások utódlásra várnak. Ez is kihívás a magyar gazdaságban. Mi az, ami a kisvállalkozásoknak hasznos lehet?

Bod Péter Ákos a hálózatosodást, az együttműködést, a gyors üzleti irányváltást javasolja a KKV-nek és a törekvést a külpiacra jutásra. Mindezek használható tudást igényelnek. Ezek a készségek is tanulhatók.

Gulyás József a KKVHáZ képviselője kezdeményezésük bemutatása után az összefogás trükkjét árulta el a résztvevőknek. A csoport még nem közösség! Akkor válnak közösséggé, ha közös hitük van. Rendszeres, úgymond szakrális ismétlődő eseményeknek is történni kell . Aztán kell még egy markáns személyiség, akiben hisznek az emberek, aki képes vezetni. Ha közösséggé válnak, akkor a tagok hűségesek lesznek. Az együttműködéshez elengedhetetlen a bizalom. A kisvállalkozásoknak tanulni kell a bizalomépítést is.

Az előadások elhangzása után fajsúlyos kérdések hangzottak el a közgazdaság filozófiától kezdve, az aktuális gazdasági lépések értékelésére vonatkoztatva. Megtudhattuk, azt is, hogy a közgazdaság tudományban nem a hasznosság, a utilitás, hanem az számít, hogy a felhasználó mennyire értékeli az adott terméket, vagy helyzetet, vagy szolgáltatást. Summázva azt is mondhatjuk, hogy minden szubjektív alapokra épül. Szó esett külső megítélésünkről, a kisvállalkozások pályázati esélyeiről, a
klaszterek szerepéről, az olcsó hitelezésről, a növekedés esélyeiről, a kisvállalkozások irányába tett gesztusokról. A kérdésekre adott válaszok után kötetlen beszélgetés kezdődött a jelenlévők között.

Varga István a kamarai KKV Klub házigazdája zárszavában jelezte, hogy a következő eseményen a győri Széchenyi Egyetem Kautz Gyula karának képviselője és Sragner László megyei VOSZ elnök lesz a vendégelőadó, amelyre már most invitálta a nagyszámú érdeklődőt. Az esemény beharangozóját feltesszük majd a www.gymskik.hu címre weboldalunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik