Belföld

Politikusnak áll az ismert HaHa-aktivista

Az egyik legismertebb Hallgatói Hálózat-aktivista, Barabás Richárd kilép a szervezetből, mert politikusnak áll.

„A Hallgatói Hálózat egy pártfüggetlen civilszervezet, ami a fiatalok önszerveződésére alapulva hierarchia nélkül képviseli az oktatásban résztvevők érdekeit. Tagjaink között ugyanúgy vannak liberális és konzervatív, mint vallásos és ateista, úgy nevezett jobb és baloldali diákok, ahogy az ország sem egyféle emberekből áll. Ebből következően természetes, ha pár tagunk – jelen esetben Barabás Richárd, Georg Bey és Mészáros Ákos – másképp képzeli el az általa fontosnak vélt ügyek képviseletét, mint a szervezet többi tagja. Ricsi, Georg és Ákos most úgy döntöttek, hogy kilépnek a szervezetből, mert összeegyeztethetetlennek tartották azzal, hogy a későbbiekben 1-1 politikai szervezetben vállalnak akár nagy figyelmet kiváltó tevékenységet” – olvasható a HaHa honlapján.

Mint írják, tiszteletben tartják az aktivistáik döntését, viszont innentől kezdve nem fognak tudni azonosulni a közéletben kifejtett tevékenységükkel. A HaHa továbbra is hangsúlyozottan pártoktól független civilszervezetként akar tevékenykedni. Hogy pontosan melyik párthoz igazolnak a kilépettek, arról egyelőre nincs információ.

Barabás Richárd eddig a HaHa emblematikus figurájának számított, ő volt az például, akit decemberben a rendőrök előállítottak a Lánchídon, a hallgatók fővárosi demonstrációján. Márciusban „Az alkotmány nem játék” elnevezésű csoport alkotmánymódosítás aláírása elleni tüntetésén a Sándor-palotánál pedig ő volt az egyik vezérszónok. Kijelentette, ő eddig betartotta a demokrácia törvényeit, de úgy érzi, hogy „a diktatúra törvényeit nem kell betartani”. Márpedig – mint mondta – ha a köztársasági elnök úr aláírja az alaptörvény-módosítást, lényegében életre kel a diktatúra, és „már csak az erkölcs, a szeretet és a morál törvényének kell engedelmeskedni”.


Fotó: MTI / Marjai János

A HaHá-n belül megalakulása óta nagy dilemma a párttagság kérdése. Tavaly év elején a korábban gyújtó hangú beszédeivel nagy feltűnést keltő Polgár Dóra távozott emiatt. Mint az FN24-nek elmondta: „A Hallgatói Hálózatból elsősorban azért jöttem el, mert úgy éreztem, hogy civilként nem tudtuk a hallgatók érdekeit hatékonyan képviselni, nem tudtuk érdemben befolyásolni a felsőoktatási törvényt.” Az ellenzék azóta is megpróbálja a HaHá-t politikai pártokhoz kötni, a Fidesz szóvivője egyszerűen Bajnai-gárdának címkézte a feltűnő megmozdulásairól, utcai demonstrációiról elhíresült szervezetet, amely – mások mellett – részt vett az egyetemfoglalásban, a Fidesz-székház elfoglalásában is, és feltűnt több ellenzéki rendezvényen. A szervezet ugyanakkor mindig cáfolta a politikai pártokhoz való kötődésükről szóló híreket.

Tóth Fruzsina, a HaHa aktivistája nemrég a Heteknek beszélt arról, hogy szervezetükön belül valóban vitatéma a párttagság kérdése. Mint fogalmazott: a párthoz való tartozás állampolgári jog, ezért azt nem tilthatják meg senkinek, de az a döntés született, hogy azt kérik az aktivistáiktól, ha egy párton belüli tevékenységet folytatnak, akkor a HaHá-ban visszafogottan tevékenykedjenek. Tegyék nyilvánvalóvá ugyanakkor azt is, ha pártaktivisták is.

„Továbbra is pártoktól független szervezet szeretnénk maradni, mert az ügyet, amit képviselünk, ebben az esetben tudjuk hatékonyabban szolgálni. Az ügyet ugyanis megmérgezné a pártpolitika” – fogalmazott Tóth Fruzsina. Elmondta azt is, hogy szervezetük elsősorban most a hálózatépítésre teszi a hangsúlyt, illetve arra, hogy elősegítse a hallgatói önkormányzati rendszer megújulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik