Belföld

A lakosság kétharmada nem ért egyet a Fidesz-kétharmaddal

A lakosság több, mint kétharmada szerint büntetés helyett segíteni kellene a hajléktalanokat.

A lakosság 69 százaléka szerint egyértelműen inkább segíteni kellene a hajléktalanokat és csupán 2 százaléka szerint kellene inkább büntetni – közölte a Menhely Alapítvány, amely szerint az emberek pártszimpátiája sem befolyásolja lényegesen az erről alkotott véleményüket, hiszen a kormánypártok szimpatizánsainak kétharmada is inkább segítene az ilyen helyzetben lévőkön.

A Menhely Alapítvány 2013 márciusának utolsó hetében, tehát már az új alaptörvény elfogadása után végeztetett el a Mediánnal egy országos reprezentatív felmérést, ebből derül ki a fentiek mellett az is, hogy az emberek közel kétharmadát azért zavarja, hogy vannak hajléktalanok, mert azt gondolják, hogy jobb lenne, ha mindenkinek lenne hol laknia.

Miközben az emberek nagy többsége inkább a segítség pártján áll, abban a kérdésben megosztottabb a véleményük, hogy ki kellene-e tiltani a hajléktalanokat a belvárosból, illetve törvényben kell-e szabályozni az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A többség az utóbbi megoldásokat nem támogatja – közölte a szervezet.

Az eredmények tanulságosak, különösen annak fényében, hogy a parlament a Fidesz kétharmadával, ellenzéki és külföldi tiltakozások kíséretében, március elején fogadta el az új alaptörvény 4. módosítását, melynek köszönhetően büntethetővé válnak az utcán élő hajléktalanok. Gulyás Gergely fideszes képviselő pedig a tiltakozásra válaszul azt közölte: a parlament szándéka az új alkotmány megalkotásával az volt, hogy kifejezze magyarok millióinak akaratát. Hogy ezek a milliók hol vannak, arra nem tért ki Gulyás, a felmérés alapján viszont úgy tűnik, hogy  hajléktalan-ügyben a milliók nem feltétlenül azt akarják, mint amit a Fidesz tett a nevükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik