Belföld

2016-ban átépülhet a 83-as főút Győr és Pápa között

A főút állapota kritikus, forgalma viszont jelentős, emiatt minden évben sok baleset történik a szóban forgó szakaszon.

Még három évet kell várni, mire a tényleges munkálatok elkezdődnek a 83-as főúton. A Győrt és Pápát összekötő főútvonal az elmúlt években jócskán túlteljesítette kapacitását, ugyanis hatalmas forgalmat bonyolít le a Közép-Dunántúl, valamint a Balatoni régió és Győr között. Az útvonal egyes szakaszai az átlagosnál keskenyebbek, nem véletlen, hogy rendszerint sok baleset történik ezen a főúton.

Az egyik legrizikósabb helyszín az M1-es autópályánál, a helyiek által csak „Metro-csomópontként” emlegetett kereszteződés, melyben rengeteg autó tört már össze. A legveszélyesebb mutatványt a Bécs felől érkezőknek kell végrehajtani, akik Győr irányába kanyarodnak. Az útkereszteződés nincs biztosítva jelzőlámpával, ezért kizárólag a szemünkre és a bizalmi elvre hagyatkozhatunk.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint azonban pár éven belül biztonságosabbá válhat a fent említett főútvonal.

Mint írták: a 83-as út 37 kilométer hosszú szakaszán 11,5 tonnás burkolat megerősítésére már megjelent a közbeszerzési kiírás. A fejlesztés kapcsán település elkerülők, kerékpárutak, valamint a Pápai Bázisrepülőtér megközelítéséhez szükséges út tanulmányai is elkészülnek.

A Pápa és Győr közötti szakaszt elhasználódott burkolatot korszerű, 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is alkalmas, az uniós szabványoknak megfelelő burkolat váltaná fel.

A beruházás nyomán gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés Pápa és Győr között, valamint az M1-es autópályát is gyorsabban lehet elérni dél felől.

Eredményes közbeszerzési eljárást és elfogadott megvalósíthatósági tanulmányt követően megindulhat a tervezés. A kivitelezés legkorábban 2016-ban kezdődhet meg.

A 83. számú főút fejlesztése az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósulhat meg – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik