Belföld

Európa reszkess! – Moszkva álljt parancsolt

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 04. 21. 08:00

Az orosz fővárosban tartanak attól, hogy az Európai Unió éket ver Oroszország és a FÁK (Független Államok Közössége) közé.

Az EU idén is folytatja a keleti határán levő, egykori szovjet tagköztársaságokkal a korábban elindított Európai Partnerség programot, ami abból áll, hogy Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna részére forrásokat nyit meg, amivel az egykori szovjet tagállamokat magához édesgeti. Az idei esztendőben az Európai Unió kész további 1,9 milliárd eurót folyósítani ezeknek az államoknak, sőt, Moldovát, Örményországot és Grúziát további támogatásban részesíteni.

Mindezek miatt aggódik Oroszország, és vezetésében többen is vannak, akik úgy vélik, az Európai Unió azért ad, hogy aztán foszthasson. Az Állami Dumában a külügyminiszter-helyettes határozottan kijelentette: a FÁK országai gondolják meg ezerszer az effajta szövetséget, és döntsék el, hogy Brüsszelt vagy Moszkvát választják! Alekszej Meskov óva intette felszólalásában az EU-t, hogy a november 8-án sorra kerülő Keleti Partnerség csúcstalálkozón ne kényszerítse rá a résztvevőket olyan kötelezettségek vállalására, amelyek összeférhetetlenek az eurázsiai integrációs folyamattal. Moszkva nem tűri jó szemmel tovább az Európai Unió terjeszkedését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.