Belföld

Bajnai kikosarazta Mesterházyt

bajnai-gordon-haza-es-haladas(960x640)(1).jpg (bajnai gordon, haza és haladás, )
bajnai-gordon-haza-es-haladas(960x640)(1).jpg (bajnai gordon, haza és haladás, )

Mesterházy Attilának írt levelet Bajnai Gordon, aki tudja, a jó kormányzás előfeltétele a jó összefogás, amely sikerét az odavezető út is meghatározza.

“Kedves Attila!” – kezdte az MSZP-elnökéhez írt személyes hangvételű levelét a volt kormányfő, aki szerint a pénteken általa kezdeményezett összefogás-gyorsító menetrendi javaslat és a Mesterházy által adott gyors válasz azt jelenti: jelentősen közelebb kerültek ahhoz, hogy az Orbán-Simicska rezsimet leváltani képes ellenzéki összefogás létrejöjjön.

Bajnai szerint azonban a támogatók nem kapkodást, hanem erős szövetséget várnak tőlük, olyat, amely képes győzelemre vinni az ellenzék táborát és jó kormányzással fordítani az ország szekerén. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője az MSZP-elnök által hétfőre javasolt többoldalú, hivatalos tárgyalásokat előkészítetlennek és a közös célok szempontjábol kockázatosnak tartja. A kapkodást pedig értelmetlennek.

Bajnai Gordon azt hiszi, hogy csak az ellenzék legerősebb szereplőinek, a formálódó szövetségek vezető erőinek megállapodása adhatja meg az együttműködés erejét. “Csak egy ilyen fókuszált megállapodás lehet az, ami a választási kampány és a kormányzás nehézségei közepette is kitart, és nem esik szét idő előtt a sok részérdek miatt – ahogy azt több nemzetközi példa is mutatja” – emlékeztetett.

A volt kormányfő – nem megnevezve a Demokratikus Koalíciót – azt írta, tisztázni kell, hogy “az MSZP az általa hónapok óta épített szövetségesi kör mely szereplőit, milyen formában kívánja bevonni a maga oldaláról a leendő választási illetve kormányzati együttműködésbe. Ez az Együtt-PM és a választók szempontjából is fontos információ a tárgyalások megkezdéséhez”.

Bajnai azt írta, tisztában van a felelősségével, tudja, hogy “a jó kormányzás előfeltétele a jó összefogás és azt is, hogy az összefogás sikerét az odavezető út is meghatározza”, de a tapasztalat azt mondatja vele, hogy a sietség rossz tanácsadó a politikában is.

A volt kormányfő „Javaslat a jó együttműködés menetrendjére” című írásában pénteken azt indítványozta, hogy az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (E14–PM) választási szövetség a tavaszi parlamenti ülésszak után – például június 16-án, Nagy Imre 1989-es újratemetésének évfordulóján – kezdje meg a tárgyalást az MSZP-vel.

Az MSZP-elnök ugyanakkor már hétfőn tárgyalt volna, és nemcsak az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel, hanem a Demokratikus Koalícióval is. Mesterházy Attila azzal érvelt, hogy a választóktól rendre azt a visszajelzést kapta, ne csak beszéljenek az együttműködésről, ne húzzák az időt, hanem tegyenek is érte.

Bajnai Gordon ugyanakkor egyértelműen kétpárti tárgyalásokat javasolt, úgy fogalmazott: a megállapodást a demokratikus ellenzék két vezető erejének, az MSZP-nek és az Együtt-PM szövetségnek kell megkötnie, ők képviselhetik a körülöttük kialakuló szövetségesi rendszert is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik