Belföld

Több százan énekeltek együtt a Városház téren

Ünnepi megnyitóval indult a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó.

A karnagyok fogadásával, az Órajáték megtekintésével és egy közös, Városház téri énekléssel kezdetét vette a VIII. Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó Székesfehérváron. Az ünnepélyes megnyitón Brájer Éva alpolgármester köszöntötte az énekkarokat, akik Esztergomból, Kecskemétről, Pestszentlőrincről, Sopronból, Székelyudvarhelyről és Székesfehérvárról érkeztek.

„Forr a világ bús tengere ó magyar!”- énekelte Kodály Zoltán: A magyarokhoz című kórusművét több száz diák a Városház téren, csütörtökön délután. Székesfehérváron nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozót április 18-a és április 21-e között. Az idei programra a házigazda fehérváriak mellett Esztergomból, Kecskemétről, Pestszentlőrincről, Sopronból és Székelyudvarhelyről érkeztek kórusok.

Az ünnepélyes megnyitó előtt, délután Brájer Éva alpolgármester fogadta a kórusok karnagyait a Városházán.  A diákok 16.00 órakor megtekintették az Órajátékot, majd énekelve vonultak a Városház térre, ahol Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a találkozó résztvevőit. „ Jó hangulatú, magas színvonalú találkozó a Fehérvári Ének, amely erősíti a város diákhagyományait.”- mondta a polgármester, aki a város megismerésére buzdította a középiskolás diákokat és invitálta őket és családjaikat a 2013-as Szent István Emlékév ünnepi programjaira.

A VIII. Fehérvári Ének hivatalos megnyitóját csütörtökön este a Vodafone Sportcentrumban rendezték meg, ahol Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt. „A Harmadik típusú találkozások című filmben az emberek a Kodály módszer segítségével kommunikálnak az ufókkal. Bár a film tudományos fantasztikus jellege okán túlzó, mégis elgondolkodtató. Amolyan manuális világnyelv – a zenei hangok virtuális leképeződése. Steven Spielberg, a film rendezője nem véletlenül használta a zeneszerző jelrendszerét sajátos közlésformaként.

Elmondtam már másutt is, de fontosnak tartom kedves vendégeinknek is megemlíteni, hogy menyivel jobb hangulatú a családban a vasárnapi ebédhez való készülődés, ha az édesanya gyermekével együtt énekelget a konyhában. Néhány egyszerű dallam, és máris az együttlét öröme feledteti a házimunka terhét. Vagy jusson eszünkbe a ballagók szerenádja: a búcsúztatott tanárnak eszébe nem jut firtatni, melyik diáknak milyen a hangja, hogyan pengeti a gitárt, a közös, szerető akaratot értékeli, amely összeverbuválta tanítványait.”

Brájer Éva hozzátett: „A Teremtő mindenkinek megadta tehát az éneklés, a zenélés  szabadságát, de azokon, akikbe tehetséget is lehellt hozzá, nagy a felelősség. Rájuk testálta ugyanis a feladatot, hogy magukkal ragadó koncertjeikkel ébren tartsák az emberekben a muzsika szeretetét. Ehhez viszont, különösen egy kórus esetében, az egyéni talentum kibontakoztatása önmagában nem elég.

Mi, akik csak élvezzük a koncerteken elhangzott műveket, nem is sejtjük, mennyi gyakorlás rejlik az éneklők előadásának tökéletes összhangja mögött.” Így köszöntötte Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a városba érkező és helybéli zeneszeretőket. A fesztivál nyitányaként a helyi és a vendég kórusok kölcsönösen műsorral köszöntötték egymást és a várost.

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Fehérvári Ének Országos Ifjúsági Énekkari Találkozó pénteken 10.00 órától fesztiválhangversenyekkel folytatódik. Szombaton, a kora délelőtti szakmai konferenciát követően 11.00 órakor a kórusok részt vesznek a Koronázó városok kiállítás megnyitóján a Hiemer-házban, majd 14.15 órától a belváros különböző pontjain énekelnek. Este, 19.30 órakor a fesztivál kórusai együtt lépnek fel az Alba Regia Vegyeskarral és az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral a Szent István Székesegyházban, ahol a Koronázó Városok Találkozója záró programjaként előadják Liszt Ferenc: Koronázási miséjét. Vasárnap 9.00 órától folklórmatinét rendeznek a Vodafone Sportcsarnokban. A „Szállj elő zöld ág” elnevezésű rendezvényen 12 gyermektánccsoport és a kórusok adnak műsort. Ezt követően díjkiosztóval zárul a VIII. Fehérvári Ének találkozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik