Belföld

Orbán: Magyarország a Lego mintájára épített

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a gazdasági válság is megmutatta, hogy csak azok a nemzetek tudnak kikeveredni a kátyúból, akik valami sajátosat, valami csak rájuk jellemzőt tudnak felmutatni a globális versenyben.

 

Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített – mondta Orbán Viktor pénteken Nyíregyházán, a dán világcég új gyárának alapkőletételén.

A miniszterelnök szerint Magyarország bizonyos értelemben a vállalathoz hasonló vállalkozásba kezdett 2010-ben. “Ez ugyan egyáltalán nem játék, de legalább annyi ötletesség és fantázia kell hozzá, mint ahhoz, hogy Lego-elemekből teljesen felépítsünk egy külön világot” – fogalmazott a miniszterelnök az ünnepségen.

Hozzátette: a magyaroknak arra kellett vállalkozniuk, hogy a rendelkezésre álló 21. századi elemekből gyakorlatilag újjáépítsék Magyarországot, amelyet különböző belső és külső, történelmi, politikai és gazdasági okok a csőd szélére sodortak.

“Mi a Lego szellemét követjük, nem azt az utat választottuk, hogy követjük a közismert sablonokat, hanem saját úton indulunk el mind a romok eltakarításában, mind az európai válságkezelésben” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint az elmúlt években az is bizonyossá vált, hogy a magyar emberek képesek olyan színvonalon dolgozni, ami a Lego minőségi követelményeinek megfelel.

Még rövidebben, a magyar munkások képesek világszínvonalon dolgozni – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor szerint, amikor egy új beruházás vagy annak egy újabb üteme kezdődik el, akkor a befektetők, a tulajdonosok és a mérnökök mellett a munkásokra is gondolni kell. Hangsúlyozta, egy nyíregyházi magyar ember képes ugyanolyan világszínvonalon és versenyképesen dolgozni, mint a nálunk szerencsésebb történelemmel rendelkező országok munkásai, ez pedig önbizalmat ad a dolgozóknak.

Fotó: MTI

Ezért nem véletlen – folytatta a miniszterelnök – hogy Nyíregyházán tesszük le egy 60 milliárd forintos beruházás időkapszuláját. Az eddig 1200 dolgozót foglalkoztató gyárban további 250 ember számára jön létre munkalehetőség, amiért miniszterelnök köszönetet mondott a Legónak és a magyar embereknek.

Orbán Viktor szerint a hagyomány és az innováció az, ami közös, mindkét érték egyszerre fontos a Lego és Magyarország számára is. Az ország megújítása is ebben a szellemben kezdődött el, az alaptörvénybe a hagyományok mellett belefoglalták a merész újításokat, amelyeket a pénzügyek, a gazdaság és államszervezés terén hajtottak végre – rögzítette a miniszterelnök.

“Mi azt nem kérdőjelezzük meg, hogy a globalizálódó, 21. századi világnak kompatibilis elemekre kell épülnie, mint a Legonak, de abban is biztosak vagyunk, hogy ez a világ csak akkor működik jól, akkor képes boldogságot adni az embereknek (…), hogy ha ezekből az egymással mindenkor összeilleszthető elemekből minden ember és minden közösség bátran elkezdi építeni saját műveit és saját világát” – hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a gazdasági válság erősebben aláhúzta azt a tényt, hogy csak azok a nemzetek tudnak kikeveredni a kátyúból, akik valami sajátosat, valami csak rájuk jellemzőt tudnak felmutatni a globális versenyben.

A miniszterelnök beszédében bizakodásának adott hangot, hogy a magyarok képesek lesznek megvalósítani saját világukat. Kiemelte, hogy a siker elsősorban az országon múlik. Magyarország saját lábán áll, nem hitelekből, nem más pénzéből, hanem saját teljesítményéből él, ezért erősebb, mint két-három évvel ezelőtt volt – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök a dán céggel kapcsolatban megerősítette: a magyaroknak fontosak azok a stratégiai megállapodások, amelyek segítségével elemről-elemre épül fel a magyar gazdaság. “Biztosak vagyunk abban, hogy az ilyen megállapodások mindkét fél érdekeit szolgálják” – jelentette ki.

A nyíregyházi Lego-gyár az újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország jobban teljesít, mint korábban, és megindul a sikeressé válás útján – zárta szavait Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik