Belföld

Fazekas Sándor: Nem mondunk le a Homokhátságról

Esővíz csatorna (Esővíz csatorna)
Esővíz csatorna (Esővíz csatorna)

Bár a Homokhátságon a legkevesebb a víz, nem mondunk le róla – mondta a vidékfejlesztési miniszter, miután Nógrádi Zoltán a térség országgyűlési képviselője arra kérte, hogy végre ne csak tervek szülessenek a víz megtartására.

Az ágazat az elmúlt években alulfinanszírozott volt, de most sincs elég pénz a vízkormányzásra, az öntözésre – ismerte el Illés Zoltán zöld államtitkár – s egyelőre hiányzik a tárcák közötti konszenzus: ki fogja irányítani a központi vízkormányzást. Ezek megoldására készül a Vízstratégia, melynek vitája jelenleg zajlik.

A fokgazdálkodás megoldás lehetne a víz megtartására, de sok helyen építmények vannak az útjában. Tározókat kell építeni, de kinek a földjén – sorolta a gondokat Fazekas Sándor. Azért járjuk az országot, hogy ezekről pontos képet kapjunk és ezek alapján dolgozzuk ki a stratégiát.

Megsokszorozhatnánk a mezőgazdasági termelést, ha öntöznénk – erről már Jakab István, a MAGOSZ beszélt a fórumon. Tavaly a legnagyobb szárazság idején is 5 millió hektár területből mindösszesen 8000 hektárt tudtak öntözni. Ha tervezetten tudnák a vizet kormányozni, 1 millió hektárra tudnának vizet juttatni.

Sok a tennivaló – foglalta össze Illés Zoltán, aki a Vidékfejlesztési Minisztériumban a vízügyekért felel. Azt elismerte Illés, hogy a vízügyi igazgatóságok és az ahhoz kapcsolódó közmunka-program Belügyminisztériumhoz való átcsoportosítása sok konfliktussal jár, nehezíti a központi vízkormányzás megvalósítását. Nem tisztázott még az sem, hogy a vízgazdálkodási társulatok, amelyek a csatornák jelentős részét működtetik, milyen sorsra jutnak: felszámolják azokat vagy átalakulnak.

A megválaszolatlan kérdések a hétköznapokban is fennakadásokat is okoznak – a fórum egyik résztvevője, aki a Makó-Hódmezővásárhely térségében levő csatornákat kezelő társulatról szólva elmondta, az idén mindösszesen 4 hónapra biztosított a belügyminisztérium közmunka lehetőséget, így a csatornák és létesítményeik karbantartása nyáron leáll. Illés Zoltán elismerte, hogy amióta átkerült a vízügy a BM-hez, folyamatosan egyeztetnek a tárcák vezetői, de megegyezés még nem született.

Az öntözési rendszer, a központi vízkormányzás végrehajtásához egyetértés kell. Egyelőre a helyzet az, hogy a közmunkások felett a belügy diszponál, a vízügyi igazgatóságok szakmailag Illéshez, financiálisan és havaria idején a belügyhöz tartoznak. A társulatokat Illés felszámolná, az Agrárkamara a gazdáknak adná a feladatot. Csak el ne ússzon a Vízstratégia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik