Belföld

Veszélyes szerektől óv az ÁNTSZ

Gyogyszer(1)(960x640)(7).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )
Gyogyszer(1)(960x640)(7).jpg (gyógyszer, orvosság, pirula, gyógyszertár, egészségügy, )


Étrend-kiegészítőkben van gyógyszer is, de ezt nem tüntetik fel a dobozon.

Az interneten megrendelhető veszélyes étrend-kiegészítőkre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán.

A spanyol gyógyszerhatóság gyorsriasztásában arról értesítette magyar partnerét, hogy egyes, gyógyszernek nem minősülő készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. A készítmények ugyanis szibutramint, valamint metokarbamol, dexametazon és diclofenac gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaznak, ezek azonban nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján a jelzett készítményeket Magyarországon nem jelentették be étrend-kiegészítőként. Ezek viszont az interneten keresztül is megrendelhetőek, ezért az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

A veszélyes készítmények listája megtalálható az ÁNTSZ honlapján (https://www.antsz.hu/portal/hir1/gyogyszer.html).

Az ÁNTSZ azt kéri, ha valaki ezek árusításával találkozik, jelezze az illetékes fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik