Belföld

Van megoldás a szemétszállítási díj mérséklésére

Székesfehérvár Önkormányzata szeretné enyhíteni a lakossági terheket, ennek módjáról az elmúlt időszakban több egyeztetést is tartottak a kommunális szolgáltatásokat ellátó Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-vel és a Depónia Kft-vel.

Mindezek eredményéről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester és Steigerwald Tibor hulladékgazdálkodási vezető.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata is tagja a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak, amely egy pályázat keretében évekkel ezelőtt – jelentős fejlesztési támogatások érdekében – kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi településen 2013. január elsejétől 80 literes lesz a legkisebb elfogadott kukaméret. Ezt a közszolgáltatói szerződés rögzíti és a kommunális szolgáltatást végző cég többször tájékoztatatta is a lakosságot az életbe lépő változásokról.

Körülbelül 1500 olyan háztartást érint hátrányosan ez az intézkedés, amelyekben eddig 60 literes szemétgyűjtőt használtak és azután fizették a díjat is. Közülük a legtöbbnek nincs szüksége a nagyobb űrtartalmú kukára, és nehézséget okoz számukra a pluszköltségek kifizetése. Ők nem 4,2 %-os, hanem jóval nagyobb mértékű áremelést érzékelhettek az első negyedéves számláikból. Ez a rezsicsökkentés céljaival is ellentétes helyzetet eredményezett.

„Igazságtalan helyzet alakult ki, amely probléma megoldásában Székesfehérvár Önkormányzata szeretne segíteni az érintetteknek. A Depónia az első negyedévben – figyelemmel az új törvényi szabályozásra is – 4,2 %-kal magasabb árakon számlázott, ennek ellenére egy pályázati kötelezettség miatt 1500 székesfehérvári háztartásban élők terhei jóval nagyobb mértékben nőttek. Ez elfogadhatatlan, ezért a lakossági terhek enyhítésére több szakmai egyeztetést folytattunk az elmúlt időszakban és úgy tűnik, megoldást is találtunk a problémára.

Azok számára, akik január elsején 60 literes szemétgyűjtővel rendelkeztek és nem is szeretnének nagyobbat, egy kompenzációs rendszert dolgozunk ki a Városgondnoksággal, valamint a Depóniával közösen. Ez azt jelenti, hogy nem kerül a 60 literes kuka díjánál többe nekik a szemétszállítási díj a jövőben sem. Ez a város költségvetésére nézve 8,5 millió forint pluszterhet jelent, de remélem, ha a következő közgyűlésen beterjesztem, a képviselőtestület támogatja majd ezt az intézkedést.” – ismertette dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Ezekben a napokban érkeztek meg a közszolgáltatást igénybe vevőkhöz az első negyedéves számlák, amelyekben a most ismertetett kedvezmények még nem szerepelnek. Ezekben mindenki az eredetileg a közszolgáltatási szerződésben rögzített díjakat találja. Ám már erre is megkeresték a megoldást a szakemberek az Önkormányzattal egyeztetve.

“Sokan – az előzetes tájékoztatás ellenére – csak most szembesültek az új szemétszállítási díjakkal. A város szerencsére segítséget ajánlott, amit a következő számlázási időszakban érvényesíteni is tudunk. Most arra kérünk mindenkit, hogy fizesse be a kézhez kapott számlát, amely az első negyedévre vonatkozik. Azoknál a díjfizetőknél, akik januárban 60 literes kukával rendelkeztek, visszamenőleg kompenzáljuk a 60 és 80 literes gyűjtőedények közötti, most befizetett díjkülönbözetet és mindösszesen a 4,2 %-os áremelést vesszük majd figyelembe. Az önkormányzat anyagi segítségével pedig egy kedvezményrendszer kerül kidolgozásra, amelynek eredményeként a következő negyedévben, a mostani negyedévhez képest – a kompenzáció jóváírása mellett – már eleve egy alacsonyabb díj kerül majd kiszámlázásra az érintett mintegy 1500 háztartásnak.” – mondta el Steigerwald Tibor hulladékgazdálkodási vezető. 

Az Önkormányzat által felajánlott lakossági könnyítés pénzügyi rendezéséről, amely érinti a város költségvetését, a következő közgyűlésen dönt a képviselőtestület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik