Belföld

Még mindig többet költünk könyvre, mint stadionra

Tavaly 58 milliárdot költöttünk könyvre, a jövőre elkészülő stadionokra viszont csak ennek az összegnek a felét szánjuk. Igaz, az előbbit önszántunkból, az utóbbit a kormány szándékából fizetjük. Azért idén is megünnepeljük a könyveket csütörtöktől.

2012-ben 58 milliárd forintot költöttünk könyvre, mintegy 2,5 százalékkal kevesebbet, mint 2011-ben és 10 milliárddal kevesebbet, mint 2008-ban, amikor a csúcson volt a könyvpiac. Azóta a csökkenés – ami mind a példányszámokban, mind a címek számában tetten érhető – folyamatos. Ha az inflációt is beszámítjuk, akkor a magyarországi könyvpiac harmadával csökkent. Az adatokat a csütörtökön nyíló XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál főszervezőjének, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) honlapján találtuk.

A nagyságrend összehasonítása miatt – némi demagógiát is vállalva – jegyezzük meg, hogy a könyvekre fordított pénzünk mintegy feléből kijönne a következő választási kampányig elkészülő stadionok ára (amit szintén mi fizetünk az adónkból). Megfordítva a dolgot, ha a kormány az állampolgárok könyvvásárlást támogatná a Fradi és Loki stadionok építése helyett, akkor nagyjából kifizetné az általunk vásárolt kötetek felét. Egy másik összehasonlítás: a könyvforgalom nagyjából a felsőoktatásból kivont források (123 milliárd forint) közel felével megegyező összeg.

Szépirodalomban jók vagyunk

A visszaesés két könyvkategóriát került el: az ismeretterjesztő, valamint a gyermek és ifjúsági kötetek forgalma valamelyest nőtt tavaly. Minden más kategória (oktatási, szépirodalmi, szak- és tudományos könyvek) jelentős csökkenést könyvelhetett el. A legnagyobb vesztesek az idegen nyelvű könyvek, amelyek több mint 12 százalékkal kevesebb forgalmat bonyolítottak.


Fotó: Neményi Márton

Bár a szépirodalmi alkotások forgalma 2012-ben közel hat százalékkal kevesebb volt, mint az előző évben, de a könyvpiacon e terület még így is több mint 20 százalékos piaci részesedést ért el. Ez pedig messze meghaladja a 15 százalékos európai átlagot.

Gondolhatnánk, hogy a papíralapú könyvek helyét átvették a digitális termékek, ez részben igaz. Az adatok azt mutatják, hogy nem változott sem a hangoskönyvek, sem a CD-k, CD-ROM-ok forgalma. Az e-könyvek forgalma viszont továbbra is dinamikusan nő.  Ugyanakkor ez a terület még ma sem éri el a teljes könyvforgalom 1 százalékát sem.

Több mint háromszáz újdonság

A csütörtökön délután a Millenárison nyíló XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Olaszország lesz, a díszvendég író pedig a francia Michel Houellebecq, aki csütörtök délután veszi át Tarlós István főpolgármestertől a Budapest Nagydíjat. A Goncourt-díjas francia írót Bartis Attila író köszönti.

A rendezvényen több mint 300 program és mintegy 400 hazai író várja majd a látogatókat. A díszvendég országon túl mintegy 25 országból érkeznek vendégek. A fesztivált Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitja meg, Áder János köztársasági elnök megbízásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik